Πολεμικό Ναυτικό: «Τεχνολογική Ανάσταση» για τις φρεγάτες «Ύδρα / ΜΕΚΟ200» – Υπεγράφη επιτέλους η ιστορική συμφωνία με τη Thales

Σε μια ιστορική συμφωνία για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, η ΓΔΑΕΕ και η Thales υπέγραψαν τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών κλάσης «Ύδρα». Τα πλοία θα εξοπλιστούν με το προηγμένο σύστημα Tacticos και ψηφιακά ραντάρ AESA, διασφαλίζοντας την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), προχώρησε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στην υπογραφή σήμερα Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, τη σύμβαση με την γαλλική Thales για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (Mid-Life Upgrade – MLU) των τεσσάρων φρεγατών κλάσης «Ύδρα» (MEKO 200HN). Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τα πλοία που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου εδώ και τρεις δεκαετίες, εξοπλίζοντάς τα με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας που εξασφαλίζουν την πλήρη συμβατότητά τους με τις σύγχρονες απειλές του 21ου αιώνα.

Ο πυρήνας της αναβάθμισης αφορά την πλήρη αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων μάχης και αισθητήρων. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η Thales θα εγκαταστήσει το προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Tacticos, το οποίο θεωρείται παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον τομέα του. Η τελευταία έκδοση του Tacticos προσφέρει μια βελτιωμένη διεπαφή ανθρώπου-μηχανής (HMI), επιτρέποντας στους χειριστές να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις σε ελάχιστο χρόνο, ενσωματώνοντας δεδομένα από πολλαπλές πηγές σε ένα ενιαίο τακτικό περιβάλλον.

Παράλληλα, οι φρεγάτες θα εξοπλιστούν με το ψηφιακό ραντάρ NS100 τεχνολογίας AESA (Active Electronic Scanning Array). Το συγκεκριμένο ραντάρ προσφέρει ανώτερη επίγνωση της κατάστασης σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, έχοντας τη δυνατότητα να εντοπίζει ταυτόχρονα στόχους επιφανείας και αέρος, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολα ανιχνεύσιμων drones και πυραύλων cruise. Ο συνδυασμός του NS100 με τους αισθητήρες ελέγχου πυρός STIR 1.2 EO MK2 εξασφαλίζει τη μέγιστη ακρίβεια στις εμπλοκές, καθώς το σύστημα περιλαμβάνει ενσωματωμένη ηλεκτρο-οπτική σουίτα με λύσεις λέιζερ και υπέρυθρων.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας είναι η ισχυρή συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η Thales, η οποία συμπλήρωσε πρόσφατα 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα μέσω της Thales Hellas, δεσμεύτηκε ότι οι εργασίες εκσυγχρονισμού θα πραγματοποιηθούν σε τοπικά ναυπηγεία, ενισχύοντας την εγχώρια τεχνογνωσία και την οικονομία.

Η στρατηγική αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη φάση της εγκατάστασης, καθώς η δημιουργία ενός τοπικού κέντρου υποστήριξης (service hub) θα διασφαλίσει τη διαρκή τεχνική κάλυψη των πλοίων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει άμεση πρόσβαση σε υποστήριξη και ανταλλακτικά, μειώνοντας τους χρόνους ακινησίας των πλοίων και διατηρώντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα στο μέγιστο επίπεδο.

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και «Σαλαμίς», κρίθηκε επιβεβλημένος λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά την παραλαβή της πρώτης φρεγάτας τύπου Belharra, του «Κίμωνα», το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει να δημιουργήσει έναν ομοιογενή στόλο όπου οι αναβαθμισμένες MEKO θα συνεργάζονται άψογα με τις νέες φρεγάτες FDI HN.

Η συνολική αξία της υπ’ αριθμ. 002Β/26 Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων σαράντα οκτώ εκατομμυρίων εξακοσίων εξήντα πέντε χιλιάδων τετρακοσίων ευρώ (248.665.400,00€), συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου, χωρίς ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση της Σύμβασης, για τα έτη 2026-2030, θα γίνει από πιστώσεις του Αναλυτικού Λογαριασμού Εξόδων (ΑΛΕ) 3130101002 (Αγορές οπλικών συστημάτων από λοιπά προγράμματα εξοπλισμού) του προϋπολογισμού εξόδων του Ειδικού Φορέα (ΕΦ) 1011.501.00.000.00 του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ/ΥΠΕΠ (επ’ ωφελεία ΓΕΝ), σύμφωναμε τις Αποφάσεις των παρ. 1κ και 1κγ του παρόντος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αναβάθμιση αυτή θεωρείται «πολλαπλασιαστής ισχύος», καθώς επιτρέπει στο Ναυτικό να διατηρήσει αξιόπιστες μονάδες κρούσης μέχρι την πλήρη ανανέωση του Στόλου με περισσότερα νέα πλοία την επόμενη δεκαετία.

Ο Vincent Megaides, Διευθυντής της Thales για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης, τονίζοντας τη σημασία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης:

«Η Thales έχει την τιμή να συμβάλλει στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα των φρεγατών κλάσης Ύδρα του Πολεμικού Ναυτικού. Η μακροχρόνια συνεργασία μας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντανακλά μια ισχυρή βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και δέσμευσης. Είμαστε περήφανοι που επιλεχθήκαμε για αυτόν τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής, ο οποίος θα ενσωματώσει την προηγμένη τεχνολογία της Thales στο σύστημα αποστολής των φρεγατών, ενισχύοντας τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτή η νέα επιχειρησιακή βάση, χτισμένη γύρω από την τελευταία έκδοση του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης Tacticos, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Σε στενή συνεργασία με την τοπική βιομηχανία και τους εταίρους μας, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα».

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

Νέα παρέμβαση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ για την πιθανή πώληση F-35: Αγωνιώδεις προσπάθειες για στοπ σε Τραμπ

Έντονη διπλωματική κινητικότητα και ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία αντιδρά δυναμικά στο ενδεχόμενο επιστροφής της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σάρεν Χάσκελ (Sharren Haskel), αποκάλυψε ότι η χώρα της παρενέβη απευθείας στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τις σοβαρές επιφυλάξεις της για μια ενδεχόμενη πώληση των stealth μαχητικών F-35 Lightning II στην Τουρκία.

Όρκο εκδίκησης για τον πατέρα του έδωσε ο γιος του και νέος Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά

Το Ιράν θα εκδικηθεί το «αθώο αίμα» του δολοφονηθέντος...
00:00:00

ΕΚΤΑΚΤΟ LIVE Παρασκευή 23:00 – Μετά το τέλος εκεχειρίας στον Πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν – Αναμονή σε Ισραήλ

Μην χάσετε απόψε, Παρασκευή, στις 23:00 το έκτακτο LIVE του NemesisHD «Μετά το τέλος εκεχειρίας στον Πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν - Αναμονή σε Ισραήλ».

ΕΚΤΑΚΤΟ: Επίσημο τέλος στην εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν – Δήλωση Τραμπ – Αναμονή έναρξης επιθέσεων

Η εύθραυστη ισορροπία στη Μέση Ανατολή κατέρρευσε οριστικά, καθώς...

Hurriyet: Η Τουρκία πούλησε τους S-400 σε Αραβική χώρα για να αγοράσει F-35 – Πρώτη αντίδραση της Ρωσίας για το θέμα

Έντονη κινητικότητα και διπλωματικός πυρετός επικρατεί τις τελευταίες ώρες γύρω από το θρίλερ της πιθανής μεταβίβασης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία προς τρίτη χώρα του Περσικού Κόλπου. Αν και οι πληροφορίες βασίζονται σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από την Άνκαρα ή την Ουάσιγκτον, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει τις ισορροπίες δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Περισσότερες Εξελίξεις