Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βγήκε να υπερασπιστεί τον Χακάν Φιντάν απέναντι στις δηλώσεις ενός αρχηγού κόμματος. Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στον ιστότοπό του, υποστηρίζει ότι, αντίθετα με όσα δήλωσε «ο πρόεδρος ενός πολιτικού κόμματος», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε συνέντευξη σε καμία ελληνική εφημερίδα. Η ανακοίνωση δεν κατονομάζει τον αρχηγό του κόμματος.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι όσα αποδόθηκαν στον Φιντάν ήταν απαντήσεις του σε ερωτήσεις σε εκδήλωση think tank στις Βρυξέλλες, οι οποίες, όπως γράφει, «διαστρεβλώθηκαν» και βγήκαν «εντελώς εκτός πλαισίου». Έτσι, προσθέτει, η πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι θέσεις που υπερασπίζεται η Άγκυρα «σε όλα τα φόρουμ» δεν έχουν αλλάξει, καταλήγει, και η χώρα θα συνεχίσει να προστατεύει «χωρίς καμία παραχώρηση» τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στις δύο θάλασσες.
Η εκδήλωση στην οποία αναφέρεται το τουρκικό ΥΠΕΞ ήταν η συζήτηση του Φιντάν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (European Policy Centre) την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες για την τέταρτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Τουρκίας και Βελγίου. Στο ίδιο ταξίδι είδε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας, η οποία του έθεσε το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Οι απαντήσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης δημοσιεύθηκαν και είχαν προκαλέσει αίσθηση. Ο Φιντάν είχε παρομοιάσει την αντιτουρκική ρητορική στην ελληνική πολιτική με «ασπιρίνη», είχε υπερασπιστεί το casus belli της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995 και είχε πει ότι για το GSI η Άγκυρα ζητά γραπτή ειδοποίηση για τις έρευνες. Είχε μιλήσει ακόμη για την πρόθεση της Τουρκίας να πουλά ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο στην Κύπρο «από απόσταση μόλις 70 μιλίων».
Στην Τουρκία οι ίδιες δηλώσεις παρουσιάστηκαν διαφορετικά. Η φιλοκυβερνητική Yeni Şafak τις παρουσίασε στις 22 Οκτωβρίου ως συνέντευξη του Φιντάν σε ελληνική εφημερίδα, με τίτλο για «πρόταση των 70 μιλίων» του Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Λίγες ημέρες αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών χρειάστηκε να ξεκαθαρίσει δημόσια ότι δεν επρόκειτο για συνέντευξη.
Η διευκρίνιση έρχεται σε μια νέα περίοδο έντασης για τις θαλάσσιες ζώνες, με την Τουρκία να προβάλλει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και να προτείνει στην Αίγυπτο ξεχωριστή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, την ώρα που η Αθήνα επιμένει στην εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.




