Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2026

LIVE

Hanwha: Στο ναυπηγείο της Φιλαδέλφειας το πρώτο αποβατικό LSM του Αμερικανικού Ναυτικού – Σύμβαση 269 εκατ. δολαρίων με προαίρεση για άλλα τρία ΗΠΑ: 30 μήνες φυλάκιση σε δύο Κινέζους πράκτορες του MSS – Ο ένας φωτογράφισε τη ναυτική βάση Κίτσαπ Ολέσκι: Στην Ουκρανία οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν μέσω Ανάπας και Λευκορωσίας – «Η αποστολή ολοκληρώθηκε», λέει ο Λουμπίνετς Ουκρανία: Πλήγμα με Neptune και drones στο «Κομμπινάτ Καμένσκι» στην περιφέρεια του Ροστόφ, που παράγει καύσιμο για ρουκέτες Uragan, Smerch και Tornado-S Ντνίπρο: 200.000 οικογένειες χωρίς ρεύμα μετά από ρωσικά πλήγματα – Νέο πλήγμα στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου η προηγούμενη επίθεση άφησε 15 νεκρούς Μόσχα: Η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιεί για «αξιόπιστη απειλή» συμβάντος με μαζικά θύματα στο Τσαρίτσινο – Η FSB επιβεβαιώνει ότι έλαβε πληροφορίες Η πρέσβειρα του Ισραήλ υπέρ της Ελλάδας: «Καμία νομική υπόσταση» το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Το Ισραήλ το καταδικάζει έντονα Κύπρος στον ΟΗΕ: Καταγγέλλει το τουρκικό «Akdeniz Arastirma 1» για έρευνες χωρίς άδεια σε χωρικά ύδατα και ΑΟΖ LIVE Σάββατο 22:15 | Πόλεμος Ιράν / Ουκρανία – Ελληνοτουρκικά – Ισραήλ & ΗΠΑ ετοιμάζουν επίσκεψη – Ασία Αραγτσί: Όχι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε αυτή τη φάση – «Δεν βλέπουμε ανάγκη να συναντηθούμε με τους Αμερικανούς»
Η Ελλάδα προειδοποιεί τη νέα Συρία λέγοντας «όχι» σε παράνομη ΑΟΖ με την Τουρκία - Πίεση ΥΠΕΞ και για τους χριστιανικούς πληθυσμούς

Ειδήσεις

Αθήνα σε Φιντάν για Αιγαίο: «Αναφαίρετο δικαίωμα η νόμιμη άμυνα»

Η Αθήνα απαντά στις τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα νόμιμης άμυνας και επαναφέροντας το ζήτημα του casus belli.

Ελληνική σημαία. Φωτογραφία: Nemesis HD Envato

Διαφήμιση

Απάντηση στις νέες τουρκικές αιτιάσεις για τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

«Η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική κυρίαρχα και ανεξάρτητα και δεν ετεροκαθορίζεται. Iσχυρισμοί περί δήθεν εργαλειοποίησης της Ελλάδας με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως ότι εργάζεται με συνέπεια για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν» σημειώνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Παναγιώτης Γιαννακούλιας.

Στην ίδια απάντηση υπογραμμίζεται: «Η Ελλάδα διασφαλίζει, όπως κάθε χώρα, την άμυνα και την ασφάλεια του συνόλου της επικράτειάς της. Οι επαναλαμβανόμενες μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών του Αιγαίου στερούνται νομικού ερείσματος στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν κατ’ επανάληψη απορριφθεί κατηγορηματικά στο σύνολό τους».

Ο Παναγιώτης Γιαννακούλιας τονίζει ακόμη ότι «το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου καθορίζεται με σαφήνεια από τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες. Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δικαιούται πλήρως να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της σε νόμιμη άμυνα».

Παράλληλα, η Αθήνα επαναφέρει το ζήτημα του τουρκικού casus belli, σημειώνοντας ότι ο χαρακτηρισμός της αμυντικής θωράκισης ελληνικού εδάφους ως «απειλής» είναι όχι μόνο αστήρικτος αλλά και οξύμωρος, «όταν, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας σε περίπτωση άσκησης νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματος».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον διάλογο, που όμως προϋποθέτουν πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αποχή από απειλές και αβάσιμες διεκδικήσεις».

ΑΙΓΑΙΟ ΑΜΥΝΑ Ειδήσεις Ελλάδα ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Τουρκία ΥΠΕΞ ΦΙΝΤΑΝ