ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Δεν αφοπλιστήκαμε» – Κουρδική πηγή μιλά για κρυφά οπλοστάσια σε 4 χώρες και την «αναμενόμενη» εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ

4 Λεπτά Ανάγνωσης

Υπό το φως των πρόσφατων ένοπλων ενεδρών κατά Κούρδων πολιτών από ακραίους Ισλαμιστές στη Συρία και των εξελίξεων που οδήγησαν στην αποδιοργάνωση και τη φαινόμενη διάλυση των επίσημων επιχειρησιακών δομών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του YPG και του PKK, οι κουρδικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή δεν καταθέτουν εντελώς τα όπλα. Σύμφωνα με αποκλειστικές αποκαλύψεις που έκανε στο Discord του NEMESISHD.GR ανώτερη κουρδική πρώην στρατιωτική πηγή με πλούσιο βιογραφικό στις μάχες της Ροζάβα, η οποία για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιεί το επιχειρησιακό ψευδώνυμο «Zagros», το κουρδικό κίνημα διατηρούσε μέχρι πρόσφατα και πιθανότατα διατηρεί ανέπαφες ικανές ποσότητες αποθηκευμένου οπλισμού, έτοιμες να αξιοποιηθούν σε περίπτωση που απαιτηθεί η επανεκκίνηση του ένοπλου αγώνα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πηγή, μέρος του βαρέος και ελαφρού οπλισμού, πυρομαχικών και μέσων επικοινωνίας είχε μεταφερθεί σε μυστικές κρύπτες και εγκαταστάσεις, ώστε να διατηρηθεί ως στρατηγική εφεδρεία σε περίπτωση νέας ένοπλης αντιπαράθεσης. Ο «Zagros» υποστηρίζει ακόμη ότι οι αρμόδιες αρχές ορισμένων από τις χώρες όπου βρίσκονται αυτές οι υποδομές γνωρίζουν την ύπαρξή τους και επιχειρούν να τις εντοπίσουν. Η αποθήκευση βαρέος και ελαφρού οπλισμού, πυρομαχικών και μέσων επικοινωνίας σε μυστικές κρύπτες συνιστά βασικό στοιχείο της αμυντικής στρατηγικής, λειτουργώντας ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι στις αυξανόμενες πιέσεις της Άγκυρας και στις νέες ισορροπίες ισχύος που διαμορφώνονται στη Δαμασκό.

Οι Κούρδοι φυλούν παγκόσμιες «θερμοπύλες» στο στρατόπεδο Αλ-Χολ των οικογενειών της τζιχάντ: Μάχες σώμα με σώμα με την Ασάγις
στρατόπεδο Αλ-Χολ – κουρδικη δυναμη Ασάγις PHOTO: ASAYISH SDF

«Η απώλεια του πολιτικού ελέγχου στη Ροζάβα δεν σημαίνει τη συνθηκολόγησή μας. Τα όπλα και ο εξοπλισμός παραμένουν ασφαλισμένα σε ορεινές θέσεις και υπόγειες υποδομές. Εάν η Δαμασκός και η Άγκυρα θεωρούν ότι ξεμπέρδεψαν με το κουρδικό ζήτημα, κάνουν μεγάλο λάθος», υπογραμμίζει στις δηλώσεις του ο «Zagros».

Η στάση της Ουάσιγκτον προκάλεσε έντονη απογοήτευση στις τάξεις των μαχητών που ηγήθηκαν της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει, η τελική εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η πολιτική ηγεσία της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) είχε προειδοποιήσει ειλικρινώς και εγκαίρως τα τοπικά συμβούλια, εδώ και χρόνια, ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία υπό τη διοίκηση της CENTCOM εξυπηρετούσε καθαρά ευκαιριακούς στόχους του Πενταγώνου.

- Advertisement -
Οι Κούρδοι επιθυμούν ενισχυμένο ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή
Ilham Ahmed – AANES

Η στρατηγική στροφή της αμερικανικής διπλωματίας προς την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων απλώς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της ηγεσίας στο Καμισλί.

Παρά τις τακτικές υποχωρήσεις από περιοχές όπως το Κομπάνι και τη Χασάκα, η κουρδική πλευρά τονίζει ότι η αγωνία για την επιβίωση και η προσήλωση στον αντικειμενικό στόχο της αυτοδιάθεσης παραμένουν ανεπαφές στην κουρδική κοινωνία. «Ο αγώνας μας δεν εξαρτήθηκε ποτέ αποκλειστικά από τις αποφάσεις ξένων δυνάμεων. Η ιστορία μας έχει διδάξει να επιβιώνουμε στα βουνά και να προσαρμοζόμαστε», σημειώνει ο «Zagros».

Η διατήρηση αυτών των κρυφών οπλοστασίων μεταβάλλει τους υπολογισμούς των περιφερειακών δυνάμεων. Η ύπαρξη τέτοιων αποθεμάτων, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να επιτρέψει σε τμήματα του κουρδικού κινήματος να μεταβούν από συμβατικές στρατιωτικές δομές σε περισσότερο αποκεντρωμένες και ασύμμετρες μορφές δράσης. Τυχόν απόπειρα βίαιης αφομοίωσης ή καταστολής των κουρδικών πληθυσμών από την Τουρκία ή τις δυνάμεις της Δαμασκού κινδυνεύει να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο παρατεταμένης σύγκρουσης.

Ο κουρδικός παράγοντας παραμένει ένας από τους πιο κρίσιμους καταλύτες για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Η φαινόμενη ηρεμία στη βορειοανατολική Συρία αποτελεί απλώς τη μεταβατική φάση. Όπως καταλήγει ο «Zagros», «η μάχη για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τα δικαιώματα του λαού μας δεν έχει τελειώσει, απλώς αλλάζει μορφή και πεδίο».

– NEMESISHD.GR

- Advertisement -

Σχετικές αναλύσεις

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Ο Ιωάννης ειδικεύεται στην ανάλυση θεμάτων άμυνας, ασφάλειας και γεωπολιτικής. Έχει συγγράψει εκατοντάδες άρθρα, αναλύσεις, γνώμες και ειδήσεις για τις ελληνικές και διεθνείς στρατιωτικές εξελίξεις, τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και τις στρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Στόχος του είναι η παροχή αξιόπιστης ενημέρωσης και τεκμηριωμένης ανάλυσης γύρω από κρίσιμα ζητήματα εθνικής άμυνας και διεθνούς ασφάλειας.