Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2026

LIVE

Περσικός Κόλπος: Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από δύο βλήματα ανοιχτά του Κατάρ – Το ιρανικό Ναυτικό λέει ότι άλλα τρία έπεσαν σε νάρκες Τουρκία: Στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα από πυρά που «εκτιμάται ότι ήρθαν από το Ιράν» – Ανοιχτές έρευνες σε Άγκυρα και Τεχεράνη Συμφωνία της Μέκκας: Η τουρκική Βουλή κύρωσε την κοινή άμυνα με Σαουδική Αραβία και Πακιστάν – Ανοίγει ο δρόμος για στήριξη στο Ριάντ Meteor στο F-35: Η πρώτη δοκιμή άφεσης από τον εσωτερικό θάλαμο όπλων – Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από Ελλάδα Φρεγάτα «Κανάρης» (F464): Αποχαιρέτησε τον Στόλο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας – Τέλος εποχής για μια ακόμη Kortenaer Κυπριακό: Ο Φιντάν στα κατεχόμενα πριν από τις συνομιλίες της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου – Η Άγκυρα επιμένει στη «λύση δύο κρατών» Πούτιν και Ρεζαΐ στο Κρεμλίνο: Μήνυμα του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ στον Ρώσο πρόεδρο – Στη συνάντηση και ο αρχηγός της GRU Ισραήλ: Και τα δύο αραβικά κόμματα προτείνουν τον Αϊζενκότ για πρωθυπουργό – Πόσους βουλευτές συγκεντρώνει απέναντι στον Νετανιάχου Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ: Τριμερής των υπουργείων Άμυνας – Στο τραπέζι η αμυντική βιομηχανία – Αιχμές και για Άγκυρα και Τρίπολη Naval Group: Δέκα συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες στην EURONAVAL – Νέα τμήματα φρεγατών FDI στη Σαλαμίνα
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στήριξη Μπαρζανί στους Κούρδους της Συρίας - Ζητά «ισχυρή ενότητα» - Μήνυμα από το Ιρακινό Κουρδιστάν

Ειδήσεις

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στήριξη Μπαρζανί στους Κούρδους της Συρίας – Ζητά «ισχυρή ενότητα» – Μήνυμα από το Ιρακινό Κουρδιστάν

Διαφήμιση

Εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή Μανμπίτζ, όπου οι κουρδικές δυνάμεις (SDF) αντιστέκονται στις επιθέσεις του αποκαλούμενου συριακού εθνικού στρατού (SNA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία, ο Ανώτατος Διοικητής των δυνάμεων του SDF, Μαζλούμ Αμπντί (Mazloum Abdi) πραγματοποίησε μια σημαντική συνάντηση με τον Δρ. Hamid Darbandi που έφτασε ως εκπρόσωπος του Προέδρου του κυβερνώντος Κουρδικού Δημοκρατικού κόμματος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί (Masoud Barzani) μεταφέροντας μηνύματα από την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων, επικεντρώθηκε στην κουρδική ενότητα και σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων στη Συρία.

Υποστήριξη του Μπαρζανί για την ενότητα των Κούρδων

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δρ. Νταρμπάντι μετέφερε ένα προσωπικό μήνυμα από τον Πρόεδρο Μπαρζανί, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή του στον SDF και τονίζοντας τη σημασία της κουρδικής ενότητας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Τόνισε την ανάγκη για ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των κουρδικών φατριών για την αντιμετώπιση τόσο της περιφερειακής αστάθειας όσο και των εξωτερικών απειλών δείχνοντας ουσιαστικά με το δάκτυλο την Τουρκία.

Ο Μαζλούμ Αμπντί εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το μήνυμα του Προέδρου Μπαρζανί, σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κουρδικών κομμάτων και φατριών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και τη διαφύλαξη των συμφερόντων του κουρδικού πληθυσμού. Ο Αμπντί επανέλαβε ότι οι συλλογικές προσπάθειες είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των τρέχονων απειλών και τη διασφάλιση ενός ειρηνικού μέλλοντος για την περιοχή.

Ρήγματα στις σχέσεις Ιράκ-Κούρδων

Η επίσκεψη αυτή έρχεται καθώς εντάσεις έχουν αυξηθεί δραματικά και μεταξύ της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) και της Βαγδάτης αφού αρκετοί Κούρδοι αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν ότι ενδέχεται να αποσυρθούν οι Κούρδοι από την πολιτική διαδικασία του Ιράκ λόγω της αποτυχίας της ιρακινής κυβέρνησης να αποδεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια που διατέθηκαν στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού προς τις Κουρδικές περιοχές.

Ο Πεσβά Χαραμανί, εκπρόσωπος του Κουρδιστάν, ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών του Ιράκ αγνόησε απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου που επιβάλλει την καταβολή μισθών στους υπαλλήλους στην περιοχή του Κουρδιστάν. Οι καθυστερήσεις στα κεφάλαια έχουν εντείνει την απογοήτευση στην Ερμπίλ, προκαλώντας εκκλήσεις για αποφασιστική δράση.

SDF Ειδήσεις Ιράκ Μπαρζανί Συρία Τουρκία