– UPDATE: 10/05/23- 10:52 ΠΜ: Αλλαγή στον τίτλο για διόρθωση λάθους, τα A-10 έχουν ξανα έρθει στην Ελλάδα.
Αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης A-10 Thunderbolt II που συμμετέχουν στην άσκηση DEFENDER 23 προσγειώθηκαν στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην 113 Πτέρυγα Μάχης σε μια νέα ένδειξη της ραγδαίας ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η DEFENDER 23 είναι μια πολυεθνική, άσκηση οργανωμένη από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, σχεδιασμένη για την οικοδόμηση ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η DEFENDER 23 θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Απριλίου έως τις 23 Ιουνίου.
Τα A-10 στην Ελλάδα

Πέντε αεροσκάφη A-10 Thunderbolt II, που ανήκουν στις 442d και 303d Πτέρυγες Μάχης των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Whiteman, επιχειρούν αυτές τις μέρες από την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκης.
Η αποστολή τους είναι να παρέχουν εκπαίδευση εγγύς αεροπορικής υποστηρίξης (close air support (CAS)) σε χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ ως μέρος της Άσκησης Defender Europe 23.
Παράλληλα με την ανακοίνωση της προσγείωσης τους στην Ελλάδα, η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε και σε δημοσίευση φωτογραφιών από την μεταστάθμευση των A-10 στην Ελλάδα.

Το A-10 επίσημα γνωστό ως Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II, είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί κυρίως για την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των επίγειων δυνάμεων.
Η ανάπτυξη του A-10 ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και σχεδιάστηκε από την Fairchild Republic μπαίνοντας σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) το 1976.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση για το A-10 στο NEMESIS HD:
