Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2026

LIVE

Εκρήξεις στο νησί Κεσμ του Ιράν – Οι Φρουροί λένε ότι κατέλαβαν δύο αμερικανικά drones, ο Τραμπ υποβαθμίζει νέα πλήγματα μετά τις εκλογές Πεζεσκιάν: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ έδωσε ορισμένες εξουσίες στην κυβέρνηση για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Βανς: «Έχουμε κάνει κάποια πρόοδο» Η Ρωσία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων – Τέλος στον ανεξάρτητο έλεγχο των χώρων κράτησης Ισραήλ: Η Εκλογική Επιτροπή λέει ότι το αποτέλεσμα ισχύει ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί ξένη ανάμειξη – Το Λικούντ μιλά για «κλεμμένες» εκλογές Βασιλικό Ναυτικό: Ελικόπτερα Merlin παρακολουθούσαν το ρωσικό κατασκοπευτικό «Βίκτορ Λεόνοφ» στην άσκηση του ΝΑΤΟ στη Σκωτία Ολέσκι: Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία ότι ενίσχυσε τις θέσεις της κατά την εκεχειρία – Ο Λουμπινέτς μιλά για αποναρκοθέτηση Σταϊνμάιερ: Ο Σι Τζινπίνγκ αδιάφορος για τριμερή για την Ουκρανία, θέλει τους Ευρωπαίους στις διαπραγματεύσεις – «Η έκπληξη ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του» Βουλγαρία: Η Ιλιάνα Γιότοβα εξελέγη πρόεδρος με 57,6% – Νίκη για την κυβέρνηση Ράντεφ που ζητά διάλογο με τη Μόσχα Ζελένσκι στο CNN Türk: Έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν στην Τουρκία – Ούτε Ντονμπάς, ούτε αναγνώριση της Κριμαίας Υεμένη: Οι Χούθι έφτασαν 80 χλμ. από το Άντεν – Η πιο βαθιά προέλασή τους από το 2015, η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση

Εθνικά Θέματα

The Arab Weekly: Πληροφορίες για γαλλική πρωτοβουλία για τη Λιβύη στον ΟΗΕ

Διαφήμιση

Αραβική διπλωματική πηγή, η οποία γνωρίζει την κατάσταση, δήλωσε στο The Arab Weekly ότι το Παρίσι έχει ήδη αποφασίσει τη στάση του απέναντι στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης και ότι θα ζητήσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάκληση της «διεθνούς» νομιμότητάς της.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποστολή του νέου διεθνούς απεσταλμένου θα είναι να βρει μια περιεκτική και δεσμευτική φόρμουλα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, στη θέση της Συμφωνίας του Σκιράτ, η οποία έχει λήξει και από τεχνική άποψη είναι άκυρη από τον Δεκέμβριο του 2017.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, η πηγή πρόσθεσε ότι ο αυστηρός τόνος της δήλωσης της γαλλικής Προεδρίας της Τετάρτης απευθύνεται κυρίως προς το GNA, καθώς αυτό ζήτησε ανοιχτά την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και υπέγραψε τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Την Τετάρτη η γαλλική Προεδρία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση στη Λιβύη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που «εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους» εις βάρος των συμφερόντων της Λιβύης.

Διαφήμιση

Την επομένη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του GNA Φαγέζ αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη θαλάσσια συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, αναφερόμενος στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα δυτικά παράλια της Λιβύης.

Από την πλευρά του, ο Σαράζ δήλωσε: «Αναμένουμε την επιστροφή των τουρκικών εταιρειών για την ανοικοδόμηση της Λιβύης».

Η αραβική διπλωματική πηγή εκτίμησε ότι «το GNA κατανοεί τη σοβαρότητα της θέσης του και γι’ αυτό έστειλε αντιπροσωπεία στη Μόσχα, καθώς πείστηκε ότι η γαλλική κίνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ήταν αποτελεσματική, ιδίως με τη γερμανική υποστήριξη και την αλλαγή της ιταλικής στάσης».

Πολιτικά, η Γαλλία στηρίζει τον πόλεμο του LNA κατά της τρομοκρατίας, υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η στάση της Γαλλίας κατέστη εμφανής με την παρεμπόδιση ευρωπαϊκών αποφάσεων που καταδίκαζαν τον Χαφτάρ. Το Παρίσι κατηγορείται επίσης από ισλαμιστές ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στον LNA, κάτι που το Παρίσι διαψεύδει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χάρη στην τουρκική στρατιωτική παρέμβαση οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν το ενδεχόμενο μακροχρόνιας ρωσικής παρουσίας σε ολόκληρη τη Λιβύη, καθώς η Ρωσία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του LNA. Προς το παρόν, πάντως, η ρωσική παρουσία περιορίζεται στο νότιο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας.

Όπως επισημαίνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να στηρίζονται στην Τουρκία και στους τοπικούς της συμμάχους στη Λιβύη προκειμένου να περιορίσουν τη Ρωσία.

Γαλλία Διπλωματία Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - ΗΠΑ Λιβύη Τουρκία