Αραβική διπλωματική πηγή, η οποία γνωρίζει την κατάσταση, δήλωσε στο The Arab Weekly ότι το Παρίσι έχει ήδη αποφασίσει τη στάση του απέναντι στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης και ότι θα ζητήσει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάκληση της «διεθνούς» νομιμότητάς της.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποστολή του νέου διεθνούς απεσταλμένου θα είναι να βρει μια περιεκτική και δεσμευτική φόρμουλα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, στη θέση της Συμφωνίας του Σκιράτ, η οποία έχει λήξει και από τεχνική άποψη είναι άκυρη από τον Δεκέμβριο του 2017.
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, η πηγή πρόσθεσε ότι ο αυστηρός τόνος της δήλωσης της γαλλικής Προεδρίας της Τετάρτης απευθύνεται κυρίως προς το GNA, καθώς αυτό ζήτησε ανοιχτά την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και υπέγραψε τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Την Τετάρτη η γαλλική Προεδρία εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για την κατάσταση στη Λιβύη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που «εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους» εις βάρος των συμφερόντων της Λιβύης.
Την επομένη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του GNA Φαγέζ αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη θαλάσσια συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, αναφερόμενος στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα δυτικά παράλια της Λιβύης.
Από την πλευρά του, ο Σαράζ δήλωσε: «Αναμένουμε την επιστροφή των τουρκικών εταιρειών για την ανοικοδόμηση της Λιβύης».
Η αραβική διπλωματική πηγή εκτίμησε ότι «το GNA κατανοεί τη σοβαρότητα της θέσης του και γι’ αυτό έστειλε αντιπροσωπεία στη Μόσχα, καθώς πείστηκε ότι η γαλλική κίνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ήταν αποτελεσματική, ιδίως με τη γερμανική υποστήριξη και την αλλαγή της ιταλικής στάσης».
Πολιτικά, η Γαλλία στηρίζει τον πόλεμο του LNA κατά της τρομοκρατίας, υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Η στάση της Γαλλίας κατέστη εμφανής με την παρεμπόδιση ευρωπαϊκών αποφάσεων που καταδίκαζαν τον Χαφτάρ. Το Παρίσι κατηγορείται επίσης από ισλαμιστές ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στον LNA, κάτι που το Παρίσι διαψεύδει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χάρη στην τουρκική στρατιωτική παρέμβαση οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν το ενδεχόμενο μακροχρόνιας ρωσικής παρουσίας σε ολόκληρη τη Λιβύη, καθώς η Ρωσία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του LNA. Προς το παρόν, πάντως, η ρωσική παρουσία περιορίζεται στο νότιο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας.
Όπως επισημαίνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να στηρίζονται στην Τουρκία και στους τοπικούς της συμμάχους στη Λιβύη προκειμένου να περιορίσουν τη Ρωσία.




