Η Τουρκική αστυνομία πέρασε “βραχιολάκι” στον αρχιτέκτονα της “Γαλάζιας πατρίδας”

Η Τουρκική αστυνομία πέρασε “βραχιολάκι” στον αρχιτέκτονα της “Γαλάζιας πατρίδας”

Η Τουρκική αστυνομία πέρασε ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης στον συγγραφέα του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, ανέφερε την Δευτέρα η σύζυγός του στο Twitter.

Ο Τζεμ Γκούρντενιζ πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχεδίων και Πολιτικής στο Αρχηγείο Των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων συνελήφθη απο την Τουρκική αστυνομία για υποψίες συντονισμού πραξικοπήματος οταν αυτός μαζι με 103 ακόμα Τούρκους ναύαρχους υπέγραψαν μια κοινή επιστολή προς τον Ερντογάν.

Συνολικά 103 εν αποστρατεία ναύαρχοι του τουρκικού ναυτικού δημοσίευσαν κοινή δήλωση, καταγγέλλοντας το κυβερνών κόμμα AKP για αμφισβήτηση της Σύμβασης του Μοντρέ και εξισλαμισμό του στρατού με αφορμή την συνάντηση ενός εν ενεργεία υποναυάρχου με τον ηγέτη μιας ακραίας θρησκευτικής αίρεσης.

«Αντιμετωπίζεται με ανησυχία το ότι η Σύμβαση του Montreux τίθεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο τόσο του πρότζεκτ της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης όσο και του ποιος έχει την εξουσία να ακυρώσει διεθνείς συνθήκες» ανέφεραν οι ναύαρχοι στη δήλωσή τους που δημοσιεύθηκε στο Veryansın TV.

Η Σύμβαση του Μοντρέ, που υπογράφηκε στην Ελβετία το 1936, παραχώρησε στην Τουρκία δικαιώματα ελέγχου των δύο στενών, του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, περιορίζοντας παράλληλα τη διέλευση των πολεμικών πλοίων από τα στενά μόνο σε κράτη με σύνορα προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Share
Translate »