Η εμπειρία μας και η άποψη των Αιγυπτίων και Αράβων για τους Έλληνες

Από Nemesis HD
9 Λεπτά Ανάγνωσης
Αιγυπτιακό F-4 που συναντήσαμε στο δρόμο προς την Αλεξάνδρεια | PHOTO Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR)

Τις προηγούμενες εβδομάδες το NEMESIS HD βρέθηκε στην Αίγυπτο με στόχο να ερευνήσει τόσο την χώρα όσο και το κλίμα που επικρατεί σε σχέση με την Ελλάδα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στόχος του ταξιδιού μας ήταν να προσπαθήσουμε να δούμε την πραγματική εικόνα και όχι να πάμε σε προγραμματισμένες συναντήσεις με αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου ή κυβερνητικούς αξιωματούχους που λίγο πολύ η συζήτηση θα κινούταν στα πλαίσια των φιλικών σχέσεων και σε περιορισμένα όρια.

Αν και η επίσκεψη μας επικεντρώθηκε στην συζήτηση με Αιγύπτιους και άλλους Άραβες πολίτες, δεν ήταν δύσκολο να βρούμε είτε ενεργά μέλη είτε απόστρατους των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων που είχαν την διάθεση να συζητήσουν μαζί μας.

Το καλωσόρισμα

Η εμπειρία μας και η άποψη των Αιγυπτίων και Αράβων για τους Έλληνες
Η σημαία της Αιγύπτου PHOTO: ENVATO

Με την άφιξη μας στο Κάιρο, ήταν εμφανές αμέσως ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου βρίσκονται σε άριστο επίπεδο καθώς τα στελέχη ασφαλείας στο Αεροδρόμιο αμέσως μόλις έβλεπαν στο διαβατήριο την χώρα καταγωγής μας, η συμπεριφόρα απο εντελώς ουδέτερη προς άλλους επισκέπτες απο την Ευρώπη (μπορεί να είναι και τυχαίο) άλλαζε σε πολύ θετική κάτι το οποίο έγινε περισσότερο εμφανές όσο περνούσαν οι μέρες και σε άλλες πτυχές της επίσκεψης μας.

- Advertisement -

Κυριολεκτικά, όπου αναφέραμε ότι είμαστε Έλληνες η συμπεριφόρα άλλαζε αρκετά προς το καλύτερο, γεγονός όπου μας δημιούργησε το ερώτημα:

«Τι διαφορετικό έχουμε απο τους υπόλοιπους Ευρωπαίους;»

Το πρώτο άτομο που ρωτήσαμε μας εξήγησε αμέσως ότι οι Έλληνες έχουν ξεχωριστή θέση για τους Αιγύπτιους καθώς και οι δύο λαοί είναι κοντά και μοιράζονται κοινή ιστορία χιλιάδων χρόνων. Σε μια άλλη συζήτηση με πρώην μέλος των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων μας έγινε ξεκάθαρο ότι σε αυτό έχει συμβάλει σε τεράστιο βαθμό η στάση της Ελλάδας με το Παλαιστινιακό και με το Ισραήλ όπου έχει αποφύγει να πάρει θέση εναντίον της Αιγύπτου και των Αράβων γενικότερα σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Η Ανατολική Μεσόγειος

Η εμπειρία μας και η άποψη των Αιγυπτίων και Αράβων για τους Έλληνες
210312-N-QD512-1033 MEDITERRANEAN SEA (March 12, 2021) The Hellenic Navy Hydra-class frigate HS Psara (F 494) fires its 5-inch gun during a live-fire exercise (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Kaleb J. Sarten/Released)

Απο τα γενικά θέματα όμως περάσαμε άμεσα κατά την διάρκεια των ταξιδιών μας μέσα στην Αίγυπτο και στα «καυτά θέματα» όπου είχαν να κάνουν με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το πώς βλέπουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για να αποφύγουμε την επανάληψη, δεν θα μιλάμε για μεμονομένες συζητήσεις αλλά για το γενικό συμπέρασμα καθώς το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε με λίγα άτομα αλλά με αρκετό κόσμο.

Οι Αιγυπτίοι φαίνονται σε γενικές γραμμές να συμμερίζονται τις θέσεις μας και να κατανούν ότι η Τουρκία αποτελεί αγκάθι για την ειρήνη στην περιοχή όμως όχι στον βαθμό που αρκετοί περιμένουν και αυτό είναι κάτι απολύτος λογικό. Με λίγα λόγια δεν είναι και ο νούμερο 1 ανταγωνιστής τους στην περιοχή.

- Advertisement -

Άτομα που είχαν σχέση με τον Αιγυπτιακό στρατό φαίνεται να νιώθουν περισσότερο άγχος όσον αναφορά την ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη παρά στην ταραχή που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αυτό τους επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Το ενδιαφέρον κομμάτι ήταν η αναφορά απο όλους όσους συνομιλήσαμε στην ανάγκη διατήρρησης της ειρήνης στην περιοχή με έμμεσες αναφορές στην στάση του Ισραήλ.

Ισραήλ

Η εμπειρία μας και η άποψη των Αιγυπτίων και Αράβων για τους Έλληνες
Πηγή φωτογραφίας: Nikos Dendias (Twitter)

Το ζήτημα Ισραήλ παραμένει αγκάθι στις συζητήσεις που είχαμε με Αιγύπτιους πολίτες αλλά και σε άλλους Άραβες και φαίνεται ότι παρά τα πολύ θετικά βήματα που έχουν γίνει μεταξύ των κυβερνήσεων, ο Αιγυπτιακός λαός και αρκετοί Άραβες παραμένουν αρκετά καχύποπτοι με σημαντικότερο παράγοντα όξυνσης να αποτελεί το ζήτημα της Γάζας.

- Advertisement -

Τα άτομα με τα οποία συνομιλήσαμε φαίνονται να έχουν εντελώς άγνοια για τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και για την στάση που κρατά η Ελλάδα στο Παλαιστινιακό έχοντας μια γενική πεποίηθηση ότι η στάση μας τουλάχιστον δεν τους προσβάλει.

Όταν εξηγούσαμε ότι η Ελλάδα διατηρρεί φιλικές σχέσεις τόσο με τους Άραβες όσο και με το Ισραήλ, συνήθως η συζήτηση άλλαζε τάχιστα και φαινόταν να υπάρχει μια σχετικά «μικρή ενόχληση» χωρίς αυτο να σημαίνει κάτι και είναι απολύτος κατανοήτο τόσο απο εμάς όσο και απο αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση, ξανα ανφέρουμε ότι όλοι όσοι μιλήσαμε δεν επιθυμούν νέες εντάσεις ούτε πολέμους στην περιοχή, έχοντας ως μοναδικό άγχος την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην Παλαιστίνη.

Η «στενάχωρη» επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια

Η εμπειρία μας και η άποψη των Αιγυπτίων και Αράβων για τους Έλληνες
Από David Evers from Amsterdam, Netherlands – Is this really Africa?, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10458398

Δεν θα μπορούσε να λείπει απο τα μέρη που επισκεφθήκαμε η ιστορική πόλη του Μεγάλου Αλέξανδρου, Αλεξάνδρεια όπου διατηρρεί και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Η ομορφιά της πόλης αν και είναι ασύγκριτη αμέσως κάποιος καταλαβαίνει ότι η πόλη αυτή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει αρχίσει να χάνει το Ελληνικό στίγμα με ελάχιστες εξαιρέσεις που κάνουν αισθητή την παρουσία τους και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Η κάποτε ισχυρή Ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας φαίνεται να σβήνει δυστυχώς και δεν το λέμε εμείς αλλά τόσο μέλη της Ελληνικής κοινότητας όσο και του Πατριαρχείου.

Μάλιστα ένα μέλος του μας είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν περίπου 500 μόνιμοι Έλληνες στην πόλη» και ότι η κατάσταση αν και καλύτερη απο παλιότερα δεν φαίνεται να βελτιώνεται.

Η ιστορική και ισχυρή Ελληνική κοινότητα των περίπου 250.000 άτομων που ζούσε στην Αίγυπτο έχει καταντήσει να αποτελεί πλέον κάτι λιγότερο απο 9.000 άτομα σε ολόκληρη την Αίγυπτο με συνεχής πτωτική τάση παρά την θέληση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης να βοηθήσει.

Δυστυχώς οι αντιδυτικές πολιτικές που εφάρμοσε ο Νάσερ πήραν άδικα στο λαιμό τους και τον Ελληνισμό που είχε σταθεί πάντα αρωγός στον Αιγυπτιακό λαό.

Παρά τις προσπάθειες της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, περισσότερα πρέπει να γίνουν σίγουρα για την αποκατάσταση της αδικίας αυτής και αυτό είναι κάτι το οποίο παραδέχονται και οι Αιγύπτιοι φίλοι που το συζητήσαμε τελικά αυτό το θέμα αν και απέφευγαν έντονα την συζήτηση του θέματος.

Μέλη της Ελληνικής κοινότητας Αιγύπτου που είχαμε συζητήσει το θέμα πριν το ταξίδι δεν φαίνεται να «κρατάνε κακία» και νιώθουν την Αίγυπτο ως σπίτι τους αλλά νιώθουν αρκετά αδικημένοι απο τα γεγονότα με τον Νάσερ.

Οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου

Η εμπειρία μας και η άποψη των Αιγυπτίων και Αράβων για τους Έλληνες
PHOTO: ENVATO

Παρά τα παραπάνω μικρά παράπονα που εκφράσαμε για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου, η επίσκεψη μας σημαδεύτηκε απο την φιλικότητα των Αιγυπτίων μπορούμε να πούμε πλέον φίλων μας και απο την γενική φιλικότητα της πλειονότητας των Αράβων που συναντήσαμε κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας.

Οι Αιγύπτιοι νιώθουν πραγματικά ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την πατρίδα μας και κατανοούν απόλυτα τα προβλήματα μας με τους απέναντι.

Οι στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις με την Αίγυπτο κινούνται σε άριστα επίπεδα και θα πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνονται συνεχώς, καθώς μοιραζόμαστε τόσο κοινή ιστορία όσο και κοινά πολιτισμικά στοιχεία.

Με βάση την εμπειρία μας λοιπόν στην Αίγυπτο θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι άριστες σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι ακόμα πιο ισχυρές μεταξύ του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού λαού.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR