Άμυνα και Εξοπλισμοί
Ζελένσκι στην Ολλανδία: Νέο στρατιωτικό πακέτο 500 εκατ. ευρώ κατά των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων και 1,2 δισ. για ενέργεια και ανασυγκρότηση
Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρομπ Γέτεν την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου και έκανε λόγο για νέο στρατιωτικό πακέτο 500 εκατ. ευρώ, που ετοιμάζεται αυτό το φθινόπωρο. Η Χάγη δεσμεύει επίσης 1,2 δισ. ευρώ μη στρατιωτικής στήριξης για τα επόμενα τρία χρόνια.
Με ένα νέο στρατιωτικό πακέτο 500 εκατ. ευρώ φεύγει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ολλανδία, όπου βρέθηκε την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου για επίσκεψη. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ρομπ Γέτεν, ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε στο X ότι το πακέτο «ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή», μέσα στο φθινόπωρο, και ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για την απόκρουση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.
Δίπλα στη στρατιωτική βοήθεια, η ολλανδική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για 1,2 δισ. ευρώ μη στρατιωτικής στήριξης για την περίοδο των επόμενων τριών ετών. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε και γι’ αυτό το πακέτο, σημειώνοντας ότι τα χρήματα θα πάνε στην ενέργεια, στην αποκατάσταση των υποδομών, στον κοινωνικό τομέα και στην υγεία.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης, όπως το ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, προέβλεπε την υποδοχή του από τον Γέτεν στο Catshuis, διμερή συνάντηση και συνομιλίες των αντιπροσωπειών, στις οποίες θα συμμετείχαν η αντιπρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας Γεσίλγκεζ-Ζεγκέριους και ο υπουργός Εξωτερικών Μπέρεντσεν, και στη συνέχεια συνάντηση με διευθύνοντες συμβούλους ολλανδικών και ουκρανικών εταιρειών. Το βράδυ της Τετάρτης ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ επρόκειτο να δεχθεί τον Ζελένσκι σε ακρόαση στο παλάτι Huis ten Bosch της Χάγης.
Ήδη με την άφιξή του, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει ότι στο τραπέζι θα έμπαιναν η αμυντική και η οικονομική συνεργασία, η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και «νέα βήματα» στήριξης.
Με τον Γέτεν συζήτησαν διεξοδικά την πορεία της διπλωματικής διαδικασίας. «Πολλά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή», έγραψε ο Ζελένσκι, αναφέροντας ότι οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ενόψει της τριμερούς συνάντησης που σχεδιάζεται στο Αμπού Ντάμπι, τι μπορεί να γίνει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να ληφθεί πραγματικά υπόψη η θέση όλων μας στην Ευρώπη. Τις θέσεις του Κιέβου για τα εδαφικά ο Ζελένσκι είχε περιγράψει λίγες μέρες νωρίτερα.
Το αναλυτικό περιεχόμενο του πακέτου του 1,2 δισ. ευρώ παρουσιάστηκε την ίδια μέρα στο Κίεβο από τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Σγιουρντ Σγιούρντσμα, ο οποίος ταξίδεψε μαζί με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ολλανδικής Βιομηχανίας και Εργοδοτών (VNO-NCW), Κόεν βαν Όστρομ. Τα κυριότερα σκέλη:
Ενέργεια: 40 εκατ. ευρώ μέσα στο 2026 στο Ukraine Energy Support Fund για επείγουσες επισκευές του ενεργειακού συστήματος και 55 εκατ. ευρώ για παράδοση ενεργειακού εξοπλισμού από ολλανδικές εταιρείες, μέσω της κρατικής υπηρεσίας RVO.
Επιχειρήσεις και ανασυγκρότηση: 136 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων για το Ukraine Partnership Facility, και 19,5 εκατ. ευρώ επιπλέον για την ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, πάνω από την υπάρχουσα διευκόλυνση των 60 εκατ.
Βιομηχανία: 10 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία «Industrial Ramstein» του Ζελένσκι, με δήλωση προθέσεων που υπογράφεται με τον Ουκρανό υπουργό Οικονομίας και Περιβάλλοντος Ολεξάντρ Κραβτσένκο.
Περιλαμβάνεται επίσης στήριξη σε στέγαση, ανθρωπιστική βοήθεια, υγεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αποναρκοθέτηση, δημοκρατία και κράτος δικαίου και αποκατάσταση πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNDP) συνεχίζεται η προσπάθεια εντοπισμού και επιστροφής των ουκρανικών παιδιών που απήχθησαν. Η Χάγη εξειδικεύει έτσι ποσά που είχε ήδη υποσχεθεί: 878 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού και 327 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν με τον προϋπολογισμό. Μεγάλο μέρος διοχετεύεται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
«Η στήριξη για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση δεν μπορεί να περιμένει μια εκεχειρία», δήλωσε ο Σγιούρντσμα. Σε άλλο σημείο της δήλωσής του πρόσθεσε: «Όσο επιτυχημένος κι αν είσαι στο πεδίο της μάχης, είναι εξίσου ουσιώδες να συνεχίσουν να λειτουργούν τα ενεργειακά συστήματα, τα νοσοκομεία και η παραγωγή τροφίμων.» Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι έγραψε στην ανάρτησή του ότι εργάζονται ώστε όλες οι πολιτικές συμφωνίες να ακολουθούνται από απτά οικονομικά αποτελέσματα, με οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ολλανδία.
