Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Υπουργείο Εξωτερικών: “Οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι”

Υπουργείο Εξωτερικών: “Οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι”

0

Σύμφωνα με την πρόσφατη επιστολή της στα Ηνωμένα ‘Εθνη, η Τουρκία, επιμένει να διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές που εντάσσονται στην Ελληνική ΑΟΖ με αυτή τη φορά όμως να έχει στο πλευρό της και τη Λυβύη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε αναπάντητο το γεγονός:

“Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ.

Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών  οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη.

Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή. “

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού για τη συμφωνία με τη Λυβύη:

“Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών έχει ως στόχο την προστασία των τουρκικών δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου”  τόνισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία ημέρα μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η Τουρκία δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει με κάποιες άλλες χώρες, αλλά θα μπορούσε να το κάνει στο μέλλον. Παράλληλα η Τουρκική κυβέρνηση δηλωσε ότι Tουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο καθώς και συμφωνία επέκτασης της συνεργασίας τους σε στρατιωτικά θέματα και ασφάλεια.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Exit mobile version