Η Τουρκία απέσυρε χθες το βέτο της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.
Η άρση του βέτο ήρθε την Τρίτη μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αποτρέποντας να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η σύνοδος της συμμαχίας.
Η ανάκληση του βέτο σημαίνει ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη μπορούν να προχωρήσουν στις διαδικασίες για την ένταξή τους, βάζοντας τέλος στην ουδετερότητα που διατηρούσαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η τουρκική προεδρία επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις τους την αλλαγή στάσης της Τουρκίας ως προς την ένταξη των δύο κρατών.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως στην συνάντηση αυτή βρέθηκε κοινό έδαφος.
Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας αν και από την Τουρκία παρουσιάζεται ως μια μεγάλη νίκη του Ερντογάν αρκετοί αναλυτές διαφωνούν και παρουσιάζουν τη συμφωνία αυτή ως μια λίστα ασαφών υποσχέσεων και πιθανώς αναγκαστική λόγω πιέσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερντογάν έλεγε οτι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε Σουηδία και Φινλανδία να ενταχθούν στο NATO.
Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!
Διαβάστε ακόμα: ΑΡΧΥΤΑΣ: Έναρξη δοκιμαστικών πτήσεων και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης προγράμματος (nemesishd.gr)