31.7 C
Athens
Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΥΠΕΞ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΓΙΝΕ ΡΟΜΠΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

ΥΠΕΞ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΓΙΝΕ ΡΟΜΠΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Η Ινδία δοκίμασε επιτυχώς το «Autonomous Flying Wing Technology Demonstrator»

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον...

Όχι δεν πούλησαν F-16V στην Τουρκία οι ΗΠΑ στη Μαδρίτη

Τις τελευταίες ώρες, μεγάλο είναι το μπαράζ δημοσιεύσεων που...

Παρουσίαση της Intracom στο ΓΕΣ – Σύγχρονες προτάσεις για τις Ειδικές Δυνάμεις

Η Ελληνική εταιρεία INTRACOM που ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές...

Ελληνικό ενδιαφέρον για APKWS: Συνάντηση στο ΓΕΑ

Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας «BAE Systems» και επιτελών της...

Χθες συνεδρίασαν για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν το ενδεχόμενο τα προσφέρουν στήριξη οι δομές του ΝΑΤΟ στα συστήματα υγείας των χωρών της συμμαχίας.

Για άλλη μια φορά όμως δεν έλειψαν οι εντάσεις καθώς προέκυψε σφοδρή αντιπαράθεση με πρωταγωνιστή τον Τούρκο Υπουργό, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, με αφορμή το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός, κ. Δένδιας ενημέρωσε τους συμμάχους για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, αποχώρησε απο τη συνεδρίαση χωρίς να περιμένει τη λήξη της.

“Η συμμαχία και η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων χωρών δεν είναι κατ’ επιλογήν. Δεν είναι κατά θέμα ξεχωριστά. Είναι συνολική.

Όλοι βοηθάμε όλους σε όλα τα θέματα που καλύπτει η ευρύτερη ατζέντα της συμμαχίας. Δεν μπορεί λοιπόν ενώ ένα κράτος μέλος συμμαχίας, ένας σύμμαχος, να ζητάει τη βοήθεια όλων των υπολοίπων μελών σε ένα θέμα που τον αφορά  – η Τουρκία ας πούμε ζητάει βοήθεια της συμμαχίας για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη Συρία –  και από την άλλη,

το ίδιο κράτος μέλος της συμμαχίας να στρέφεται με τρόπο ελάχιστα φιλικό, για να μην πω άλλη πολύ πιο ακριβή έκφραση, κατά άλλου κράτους μέλους της συμμαχίας, ή και κατά μιας ένωσης κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκουν πάρα πολλά κράτη μέλη της συμμαχίας.

Αυτά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους και αυτό η Τουρκία πρέπει να το καταλάβει. Υπάρχει μια αγγλική έκφραση, “cherry picking”. Δεν μπορείς να επιλέγεις πιο κεράσι θα πάρεις που σε βολεύει και το άλλο να το αφήνεις επειδή εσένα δεν σου αρέσει. Σε αυτό ο  κ. Τσαβούσογλου θεώρησε ότι έπρεπε να ανταπαντήσει.

Και βεβαίως από εκεί και πέρα με ανάγκασε και εμένα να τοποθετηθώ ευθέως για τα ζητήματα που αφορούν την προσπάθεια της Τουρκίας στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τη χρήση των μεταναστευτικών ροών ως πολιορκητικού κριού εναντίον των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Την εργαλειοποίηση δηλαδή του ανθρώπινου πόνου. Βεβαίως φαντάζομαι δεν περιμένατε να αρέσει στην Τουρκία αυτό το πράγμα”, ανέφερε – μεταξύ άλλων – σχετικά με το ζήτημα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

“Στο ζήτημα του μεταναστευτικού υπάρχει μια ευρεία κατανόηση για τις ελληνικές απόψεις. Ευρύτατη κατανόηση για τις ελληνικές απόψεις. Η Τουρκία είναι φανερό ότι σε αυτό το θέμα εξετέθη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.

Εξετέθη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και νομίζω, εάν  μου επιτρέπετε, θα συμβούλευα, εάν μπορώ να συμβουλεύσω μια άλλη μεγάλη χώρα, να μη συνεχίσει σε αυτή την πορεία. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα θα ήθελε να έχει μαζί της καλές σχέσεις.

Αλλά οι καλές αυτές σχέσεις με την Τουρκία περνάνε μέσα από την τήρηση των συμπεφωνημένων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα και η Τουρκία μπορεί να είναι δυο γειτονικές και πολύ φιλικές χώρες.

Και η Τουρκία πρέπει αυτό να το καταλάβει. Είναι προς όφελός της. Δεν είναι προς ζημία της. Αντίθετα προς ζημία της είναι να κάνει αυτά τα οποία επιχειρεί να κάνει στο Αιγαίο και στον Έβρο. Αυτά δεν είναι επιβοηθητικά για την τουρκική υπόθεση”, συνέχισε ο Υπουργός σε συνέντευξή του.

YouTube

Αναλύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ