Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Υεμένη: Ρεσάλτο Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ οδήγησε σε κατάσχεση Ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων για τους Χούθι

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μογκαντίσου, Σομαλία – Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε μετά από μέρες μια σημαντική επιτυχία που πέτυχαν οι US NAVY SEALs στην αναχαίτιση της παράνομης μεταφοράς όπλων στην Αραβική Θάλασσα. Στις 11 Ιανουαρίου 2024, ενώ εκτελούσαν μια αποστολή επαλήθευσης σημαίας, οι δυνάμεις του Ναυτικού των ΗΠΑ, υπό την CENTCOM, κατέλαβαν ένα  ιστιοφόρο πλοίο (ντάου (dhow)) που μετέφερε προηγμένη πυραυλική βοήθεια από το Ιράν στις δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν οι US Navy SEALs από το USS Lewis Bu Puller (ESB 3), υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), εκτελέστηκε κοντά στις ακτές της Σομαλίας σε διεθνή ύδατα. Οι SEAL πραγματοποίησαν μια νυχτερινή επιβίβαση στο ιστιοφόρο, με αποτέλεσμα την κατάσχεση κρίσιμων εξαρτημάτων ιρανικής κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ.

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν περιελάμβαναν βασικά κομμάτια για βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς των Χούθι (MRBMs) και πυραύλους cruise κατά πλοίων (ASCMs), καθώς και εξαρτήματα που σχετίζονται με συστήματα αεράμυνας. Αυτή η επιχείρηση σηματοδοτεί την πρώτη κατάσχεση φονικών, προηγμένων συμβατικών όπλων (ACW) που παρέχονται από το Ιράν στους Χούθι από την έναρξη των επιθέσεων τους εναντίον εμπορικών πλοίων τον Νοέμβριο του 2023 και την πρώτη κατάσχεση προηγμένων ιρανικής κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και εξαρτημάτων πυραύλων κρουζ από το ναυτικό των ΗΠΑ από τον Νοέμβριο του 2019 με ότι αυτό σημαίνει για την έρευνα πάνω σε αυτά τα όπλα.

Αυτή η κίνηση του Ιράν αποτελεί μια άμεση παραβίαση του Ψηφίσματος Ασφαλείας 2216 του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, το οποίο απαγορεύει την προμήθεια, την πώληση ή τη μεταφορά όπλων στους Χούθι στην Υεμένη. Η κατάσχεση παρέχει συγκεκριμένες αποδείξεις για τις συνεχείς προσπάθειες του Ιράν να παρέχει προηγμένη βοήθεια στους Χούθι, συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση της περιοχής σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης δύο SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ που είχαν αναφερθεί προηγουμένως ότι χάθηκαν στη θάλασσα. Ο στρατηγός Michael Erik Kurilla, ο Διοικητής της USCENTCOM, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του και σημείωσε ότι διεξάγεται εξαντλητική έρευνα για τους αγνοούμενους SEAL. Στο περιστατικό αυτό φαίνεται ότι κατά την διάρκεια της επιχείρησης στο ιστιοφόρο ένας από τους SEAL γλίστρησε και έπεσε από το πλοίο με τον δεύτερο να πέφτει και αυτός στο νερό για να τον σώσει.

Υεμένη: Ρεσάλτο Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ οδήγησε σε κατάσχεση Ιρανικών πυραύλων για τους Χούθι
PHOTO CENTCOM

Μετά την επιχείρηση οι δυνάμεις των ΗΠΑ αναφέρουν ότι έκριναν το ιστιοφόρο (dhow) μη ασφαλές, με αποτέλεσμα να βυθιστεί από τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αφού πρώτα συνέλαβαν τα 14 μέλη του πληρώματος του, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Στρατηγός των ΗΠΑ, Michael Erik Kurilla καταδίκασε τις ενέργειες του Ιράν, δηλώνοντας: “Είναι σαφές ότι το Ιράν συνεχίζει την αποστολή προηγμένης θανατηφόρας βοήθειας στους Χούθι. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Ιράν σπέρνει ενεργά την αστάθεια σε όλη την περιοχή κατά άμεση παραβίαση του Ψηφίσματος Ασφαλείας 2216 και του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου” είπε και τόνισε ότι θα συνεχιστούν αντίστοιχες ενέργειες.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Σερβία: «Η Δύση ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»

Βελιγράδι, Σερβία - Σε μια βαρύγδουπη δήλωση, ο πρόεδρος...

ΑΠΟΨΗ: Εθνικός Στόχος η ένοπλη απελευθέρωση της Κύπρου μέσω του δημογραφικού και της αύξησης ΑΕΠ

Δεκαετίες τώρα, το έθνος φαίνεται να μαστίζεται από έλλειψη...

Επίδειξη Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων Εθνικής Φρουράς την Πέμπτη 25 Ιουλίου

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ανακοινώνει, «ότι την...

Διαβάστε επίσης

IRGC: Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), κλάδος...

Peten και Saraph: Οι δυνατότητες των AH-64 Apache του Ισραήλ

Όπως και σε άλλες χώρες, τά επιθετικά ελικόπτερα AH-64...

Operation Varsity: Η τελευταία αεροπορική επιδρομή του Β’ΠΠ

Η επιχείρηση Varsity ήταν η τελευταία επιδρομή αλεξιπτωτιστών στον...

RFHunter Manpack: Η λύση της Κυπριακής SignalGeneriX για τον εντοπισμό σημάτων

Στο σημερινό δυναμικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο ασφαλείας, η...

F-15EX: Φέρνοντας το «φονικό» F-15 στον 21ο αιώνα

Το F-15EX αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς το μέλλον...

Εξελίξεις