Ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρουσίασε λεπτομέρειες σχετικά με τους υποκινητές της αποτυχημένης εισβολής μισθοφόρων, περισσότερο από ένα μήνα πριν από το περιστατικό.
Ο Καμπέγιο παρουσίασε τα στοιχεία της υποτιθέμενης συνωμοσίας στις 28 Μαρτίου στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας. Η παρουσίαση, η οποία περιείχε λεπτομερείς πληροφορίες, δεν τράβηξε σχεδόν καθόλου την προσοχή των μέσων ενημέρωσης εκείνη την περίοδο.
Στο πρόγραμμα, ο Καμπέγιο εμφανίστηκε μπροστά σε μεγάλους πίνακες με φωτογραφίες και ονόματα, που έδειχναν τις σχέσεις ανάμεσα σε στελέχη της αντιπολίτευσης, αποστάτες του στρατού, αποθήκες όπλων στην Κολομβία και τρεις Αμερικανούς, με τα κωδικά ονόματα «Yordan», «Lut» και «Aro».
Ο «Yordan» ταυτοποιήθηκε ως ο Τζόρνταν Γκουντρό, πρώην μέλος των «Πράσινων Μπερέδων» του αμερικανικού στρατού και ιδρυτής της εταιρείας Silvercorp USA. Ο Καμπέγιο παρουσίασε πολλές φωτογραφίες του και ανέφερε το όνομα Silvercorp.
Σύμφωνα με τον Καμπέγιο, η Silvercorp συνδέεται με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος φέρεται να επιχείρησε να προσλάβει μισθοφορική δύναμη για να εισβάλει από την Κολομβία και να «απελευθερώσει» τη Βενεζουέλα.
«Χωρίς αμφιβολία, [η Silvercorp] είναι εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε τρίτους. Είναι κάλυψη για τη CIA», υποστήριξε ο Καμπέγιο. «Η αλήθεια είναι ότι η Silvercorp USA χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή παράνομων επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες, ιδίως για τη χρηματοδότηση ομάδων μισθοφόρων και την αποσταθεροποίηση νόμιμων κυβερνήσεων», πρόσθεσε.
Ο Καμπέγιο ανέφερε επίσης ότι οι αρχές διέθεταν πληροφορίες για τη συμμετοχή δύο ακόμη Αμερικανών, οι οποίοι αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν οι πρώην «Πράσινοι Μπερέδες» Luke Denman και Airan Berry.
Οι δύο Αμερικανοί συνελήφθησαν από τις ειδικές δυνάμεις της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα και, σύμφωνα με τις αρχές, αποκάλυψαν αργότερα σχέδια για την απαγωγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και τη μεταφορά του στις ΗΠΑ.
Οι πληροφορίες που παρουσίασε ο Καμπέγιο ήταν εκτενείς και περιλάμβαναν τις σχέσεις των εμπλεκομένων με πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, φωτογραφίες προσώπων, στοιχεία για πρόσφατες επαφές τους, καθώς και για τα οχήματα και τις κατοικίες τους.
Ο Τζόρνταν Γκουντρό ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη εισβολή στις 4 Μαΐου, δημοσιεύοντας βίντεο από το σπίτι του στη Φλόριντα για «εξελισσόμενη» επιχείρηση.
Ο Γκουντρό ισχυρίζεται ότι ο Χουάν Γκουαϊδό υπέγραψε με τη Silvercorp συμβόλαιο 213 εκατομμυρίων δολαρίων και υπονοεί ότι ο αυτοανακηρυγμένος «προσωρινός πρόεδρος» παρέκαμψε τη συμφωνία, με αποτέλεσμα οι μισθοφόροι να συλλέγουν δωρεές από Βενεζουελάνους μετανάστες στην Κολομβία.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κολομβίας συνεχίζουν να αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «ευθύνη» του υπουργείου Εξωτερικών να επαναπατρίσει τους δύο Αμερικανούς υπηκόους με συνοδεία της Βενεζουέλας.

