Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
14.2 C
Athens

Βερολίνο: “Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα συμμετοχής της Ελλάδας στη διάσκεψη”

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

“Δεν τέθηκε ποτέ θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο η καγκελάριος Μέρκελ υπέκυψε στις πιέσεις του Τούρκου προέδρου να μην περιληφθεί η Ελλάδα στον κατάλογο των προσκεκλημένων χωρών. 

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε επιπλέον ότι αντικείμενο της Διάσκεψης “δεν θα είναι οι συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων δι’ αντιπροσώπων”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά και στην επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η συμμετοχή της Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα, διότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, στόχος είναι σε αυτή τη διάσκεψη να πάρουν μέρος -σε πολιτικό διάλογο- όσοι ασκούν επιρροή στα αντιμαχόμενα μέρη της Λιβύης.

«Για αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά Συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με πιθανή άσκηση βέτο στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σε περίπτωση  συμφωνίας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Αντιστέκονται οι Κούρδοι: Μπαράζ μαχών και Τουρκική εμπλοκή στις μάχες έξω από το Φράγμα Τισρίν της Συρίας

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν έντονες μάχες εναντίον...

Η Κύπρος ξεκινά γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 – Τι αναφέρει η ΕΡΤ

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα, Κυριακή 19 Ιανουαρίου, NAVTEX...

Διαβάστε επίσης

Αεροπλανοφόρα: Η ιστορία τους και η σημασία τους

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για αεροπλανοφόρα, θα πρέπει με...

Doha Class/FCx-30: Όσα ξέρουμε για την ιταλική κορβέτα

Al Zubarah / Doha Class του Ναυτικού του ΚατάρΤο...

GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb): Μια σύγχρονη ρουκέτα για τα Μ270

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη,...

MIM-23 HAWK: Το αντιαεροπορικό μέσης εμβέλειας του Στρατού Ξηράς

Το κύριο αντιαεροπορικό σύστημα του Στρατού Ξηράς, αλλά και...

VBL ULTIMA: Η πρόταση της Arquus για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών VBL

Στα πλαίσια της αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023, η γαλλική...

Περισσότερες Εξελίξεις