Τσαβούσογλου: Συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung για τη Μεσόγειο

Από Nemesis HD
4 Λεπτά Ανάγνωσης

Συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Στην παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την Τουρκία «ταραχοποιό» στη Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου απάντησε:

«Ας κοιτάξει στον καθρέφτη ο Έλληνας πρωθυπουργός και ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο πρόεδρος Ερντογάν του πρότεινε συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να συνεργάζεται με τη Γαλλία και την ΕΕ εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει μαζί μας. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και αυτά της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Με αφορμή την εξαγγελία της Τουρκίας ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο από τον Σεπτέμβριο, ο Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τι θα κάνει η χώρα του εάν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τις εμποδίσει. Ο Τσαβούσογλου απάντησε: «Ας προσπαθήσει».

- Advertisement -

«Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για να διευθετηθούν τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στο Αιγαίο, επειδή υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις και επειδή η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της.

«Παράδειγμα του ότι η Αθήνα μπορεί να λύνει προβλήματα με διπλωματία και διάλογο αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μόνο με την Τουρκία αρνούνται αυτόν τον δρόμο».

Για το θέμα των χωρικών υδάτων, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε: «Δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές βρίσκεται το μικρό αυτό νησί, το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική θέση, διαθέτει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το νησί αυτό βρίσκεται σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την ελληνική θέση, τα θαλάσσια ύδατά του θα πρέπει να είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα μπορούσε να το αποδεχθεί; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα την οποία μπορεί κανείς να μεταχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο;»

Ο Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Τσαβούσογλου και για τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ απέναντι στην πολιτική της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τους ρωσικούς S-400 ή το μπλοκάρισμα του αμυντικού σχεδιασμού της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.

«Είναι αβάσιμα όσα λέγονται. Οι Έλληνες διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Εμείς υποστηρίζουμε αυτά τα αμυντικά σχέδια. Αποφασιστικής σημασίας είναι όμως κάτι άλλο: πρόκειται για άκρως απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ. Ποιος βλάπτει τη συμμαχία, όταν παραποιεί τις πιο μυστικές νατοϊκές πληροφορίες και τις αφήνει να διαρρεύσουν για να στοχοποιήσει την Τουρκία; Αυτό λέγεται προδοσία. Ζητάμε εσωτερική έρευνα».

- Advertisement -

«Η Ελλάδα φέρεται σαν να της ανήκει η Κωνσταντινούπολη»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της Αγίας Σοφίας. «Η Αγία Σοφία, κάποτε η σημαντικότερη χριστιανική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, είναι από το 1935 μουσείο, και τώρα θέλετε να τη μετατρέψετε σε τζαμί. Πώς θα το δικαιολογήσετε ως υπουργός Εξωτερικών στη διεθνή κοινότητα;» τον ρώτησε ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Κι αυτό είναι θέμα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», απάντησε ο Τσαβούσογλου.

«Οι Έλληνες αναμειγνύονται σαν να τους ανήκουν η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί· υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν».

Πηγή: dw.com

- Advertisement -
Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR