Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, 2025

Άσκηση Τουρκίας-Αιγύπτου μετά από 13 χρόνια στην Αν. Μεσόγειο: Τι σημαίνει για Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Το Τουρκικό αλλά και το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της κοινής ναυτικής άσκησης «Bahr El Sadaka» («Θάλασσα της Φιλίας») με την Αίγυπτο, στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή των δύο χωρών σε μια μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική συνεργασία έπειτα από 13 χρόνια.

Από τουρκικής πλευράς θα συμμετάσχουν φρεγάτες, ΤΠΚ, υποβρύχιο καθώς και δύο F-16. Η αιγυπτιακή ναυτική δύναμη θα συνδράμει με δικά της αεροναυτικά μέσα. Η 25η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως ημέρα διακεκριμένων παρατηρητών, με την παρουσία του Τούρκου Αρχηγού Ναυτικού, Ναυάρχου Ερτζουμέντ Τατλίογλου, και του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Παρά το γεγονός ότι η συνεργασία Τουρκίας–Αιγύπτου δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην Αθήνα και τη Λευκωσία, η άσκηση δεν φαίνεται ότι στοχεύει Ελλάδα και Κύπρο, αλλά λειτουργεί ως μήνυμα προς το Ισραήλ, το οποίο πρόσφατα ο Αλ-Σίσι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια αποκάλεσε ως «εχθρό» σε επίσημη συνάντηση με Άραβες ηγέτες.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από την παρουσία ισραηλινού αεροσκάφους G550 AEW&C (ΑΣΕΠΕ) σε αποστολή αναγνώρισης (ISR) σήμερα ανάμεσα στη βορειοανατολική Αίγυπτο και την Κύπρο, γεγονός που δείχνει ότι το Τελ Αβίβ παρακολουθεί στενά την αιγυπτιακή στρατιωτική δραστηριότητα και την αναθέρμανση σχέσεων με την Τουρκία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, επιβεβαιώνοντας τη στενή αμυντική της συνεργασία με τις δύο χώρες. Συνεπώς, η αναβάθμιση των σχέσεων Καΐρου–Άγκυρας δείχνει ότι η Αίγυπτος επιδιώκει πολλαπλά αλλά ισορροπημένα ανοίγματα στο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον της Μεσογείου.

Η συγκεκριμένη άσκηση ενδέχεται λοιπόν να αποτελεί μήνυμα ανταγωνισμού προς το Ισραήλ, με το οποίο οι σχέσεις του Καΐρου παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Ωστόσο, η εξέλιξη απαιτεί προσοχή και από την ελληνική πλευρά ειδικά μετά την θερμή συνάντηση των Υπουργών εξωτερικών Αιγύπτου και Τουρκίας, ώστε να αξιολογηθούν οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην συνεργασία Ελλάδας–Αιγύπτου και στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Πρόσφατες εξελίξεις

Ο σιωπηλός φονιάς του πεδίου μάχης στο ΓΕΣ: Η Πολωνία προτείνει το σύστημα Baobab-K για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Εκπρόσωποι της πολωνικής εταιρείας PASS Defence παρουσίασαν σε ανώτατους...

Ιαπωνία–Κίνα: Κλιμάκωση μετά τα σχέδια για ανάπτυξη ιαπωνικών πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν

Η Κίνα κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι επιχειρεί «δημιουργία περιφερειακής...

Περισσότερες Εξελίξεις