Άνκορεϊτζ, ΑΛΑΣΚΑ — Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκλήρωσαν την Παρασκευή μια σχεδόν τρίωρη συνάντηση στην Αλάσκα χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αν και και οι δύο χαρακτήρισαν τις συνομιλίες «πολύ παραγωγικές».
Ήταν η πρώτη δια ζώσης συνάντηση των δύο ηγετών από το 2019. Συνοδευόμενοι από κορυφαίους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής, συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών σε στρατιωτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Άνκορεϊτζ, με φόντο το σύνθημα «Επιδιώκοντας την Ειρήνη». Η ημέρα είχε έντονα ενορχηστρωμένο πρωτόκολλο: υποδοχή με κόκκινο χαλί καθώς οι δύο έφτασαν με τα προεδρικά τους αεροσκάφη και μετακινήθηκαν και οι δύο με τη λιμουζίνα του Αμερικανού προέδρου.
«Υπήρξαν πολλά, πάρα πολλά σημεία στα οποία συμφωνήσαμε. Δύο μεγάλα σημεία δεν τα έχουμε κατακτήσει ακόμη, αλλά κάναμε πρόοδο. Δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι να υπάρξει συμφωνία», είπε ο Τραμπ.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι συνομιλίες έκλεισαν «πολλά ζητήματα», έμειναν «ελάχιστα» ανοιχτά και ένα, «μάλλον το πιο σημαντικό», εξακολουθεί να εμποδίζει την οριστική συμφωνία. Δεν αποκάλυψε ποιο είναι, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να επιτευχθεί. Επόμενο βήμα του, είπε, θα είναι επικοινωνίες με το ΝΑΤΟ και το Κίεβο.
Προειδοποίηση Πούτιν προς Κίεβο και Ευρώπη
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην εμποδίσουν την πρόοδο.
«Περιμένουμε το Κίεβο και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να δουν όλα αυτά εποικοδομητικά και να μην δημιουργήσουν εμπόδια, να μην προσπαθήσουν να τορπιλίσουν την αναδυόμενη πρόοδο μέσω προκλήσεων και παρασκηνιακών μηχανορραφιών», τόνισε.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι για μια διαρκή ειρήνη πρέπει να εξαλειφθούν «οι βασικές ρίζες» της σύγκρουσης, που, κατά τον ίδιο, συνδέονται με «θεμελιώδεις απειλές» για την ασφάλεια της Ρωσίας.
«Να ληφθούν υπόψη όλες οι νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας και να αποκατασταθεί μια δίκαιη ισορροπία ασφάλειας στην Ευρώπη και στον κόσμο συνολικά… Φυσικά, η ασφάλεια της Ουκρανίας πρέπει επίσης να διασφαλιστεί», είπε, προσθέτοντας ότι η κατανόηση στην οποία κατέληξε με τον Τραμπ μπορεί να «ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνη στην Ουκρανία».
Σχέσεις στο «χαμηλότερο σημείο»
Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι οι σχέσεις Μόσχας – Ουάσινγκτον έχουν πέσει «στο χαμηλότερο σημείο από τον Ψυχρό Πόλεμο», σημειώνοντας ότι αυτό δεν ωφελεί ούτε τις δύο χώρες ούτε τον κόσμο.
«Αργά ή γρήγορα πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση και να περάσουμε από την αντιπαράθεση στον διάλογο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η προσωπική συνάντηση ηγετών έπρεπε να έχει συμβεί ήδη.
Πρόσκληση για επόμενη συνάντηση στη Μόσχα
Σε μια κίνηση-έκπληξη, ο Πούτιν, μιλώντας στα αγγλικά, κάλεσε τον Τραμπ να πραγματοποιήσουν την επόμενη σύνοδο κορυφής στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την ιδέα «ενδιαφέρουσα» αλλά «πολύ αμφιλεγόμενη».
«Είναι ενδιαφέρον — θα δεχτώ λίγη κριτική γι’ αυτό», είπε. «Αλλά θα μπορούσα να το δω να γίνεται». Οι δύο ηγέτες αποχώρησαν από τη σκηνή χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις, αφήνοντας ασαφές το πλήρες περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Ο Τραμπ ολοκλήρωσε τη μέρα με προσωπικούς επαίνους προς τον Πούτιν, λέγοντας: «Πάντα είχα μια φανταστική σχέση με τον Βλαντιμίρ».
