Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει «πολύ σοβαρά» το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών F-35 στην Τουρκία, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Φλόριντα.
Μπροστά στις κάμερες, ο Τραμπ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει εκ νέου την πιθανότητα πώλησης των προηγμένων μαχητικών F-35 στην Τουρκία, από το πρόγραμμα των οποίων είχε απομακρυνθεί το 2019, μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. «Το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ερωτηθείς στη συνέχεια για την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Υπόσχομαι ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ισραήλ. Δεν θα έχουμε πρόβλημα».
Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση για τις σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Ισραήλ —ακόμη και τις φορές που έχει αποκαλέσει τον Νετανιάχου Χίτλερ— ο Τραμπ εμφανίστηκε υποστηρικτικός προς τον Τούρκο πρόεδρο:
«Ο Ερντογάν είναι καλός φίλος μου. Τον σέβομαι. Τον σέβεται και ο Μπίμπι, και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα μεταξύ τους. Τον γνωρίζουμε πολύ καλά και έχετε δει ότι έχω κάνει πράγματα με τον πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία που κανείς άλλος δεν μπορούσε να κάνει.
Είμαι με τον Ερντογάν ολοκληρωτικά. Είμαι με τον Μπίμπι ολοκληρωτικά. Τίποτα δεν θα συμβεί».

Ακόμα, σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να στείλει στρατεύματα στη Γάζα, ο Τραμπ δήλωσε:
«Έχω πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν και θα το συζητήσουμε. Αν προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα, νομίζω πως θα ήταν θετικό. Υπάρχει μια πτυχή του θέματος που αφορά τον Μπίμπι· ίσως το συζητήσουμε επίσης. Η Τουρκία υπήρξε φανταστική χώρα για εμάς. Ο Ερντογάν υπήρξε εξαιρετικός από τη δική μου οπτική. Δεν ξέρω για εσένα, Μπίμπι», είπε αναφερόμενος στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην Συρία και στην ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ πριν από έναν χρόνο, δίνοντας και πάλι εύσημα στον Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ «έχουν κατανόηση μεταξύ τους σχετικά με τη Συρία», διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ-Σαράα, ήταν εξ’ αρχής μαζί με τις ΗΠΑ και ότι είναι «βέβαιος πως το Ισραήλ και αυτός θα τα πάνε καλά» και θα φροντίσει ο ίδιος να τα πάνε καλά. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Τραμπ «έπλεξε» και πάλι το εγκώμιο του Τούρκου προέδρου, λέγοντας πως ήταν αυτός που βοήθησε στην πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία υποστηρίζοντας τον Σαράα. «Ο Μπίμπι συμφωνεί με αυτό» υποστήριξε, απαξιώνοντας και τον ίδιο τον Νετανιάχου.
Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για τον Ερντογάν και τα F-35, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αντέδρασε και είχε παγωμένο βλέμμα.

