Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκικές κουτοπονηριές – “Η Ελλάδα εμποδίζει τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.”

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Eπικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης είχαν χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε στην πρόεδρο της Κομισιόν πως «η Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη» και πως «η Ε.Ε είναι σε προτεραιότητα στην ατζέντα της Τουρκίας».

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα για τις ερωτουρκικές σχέσεις προσθέτοντας όμως ότι «από τα καπρίτσια κάποιων μελών της Ε.Ε. αλλά και λόγω των τεχνητών προβλημάτων τα οποία δημιούργησαν, το 2020 δεν το εκμεταλλευτήκαμε θετικά για τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.»,όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος προφανώς στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.

Επιπλέον, ζήτησε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την επικαιροποίηση της συμφωνίας του προσφυγικού, όπως και της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Ζήτησε, επίσης, να τερματιστούν οι αποκλεισμοί, οι δηλώσεις και οι πράξεις εναντίον της Τουρκίας η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, ενώ επεσήμανε πως θεωρεί ότι θα είναι θετικό βήμα να ξεκινήσουν οι τακτικές σύνοδοι κορυφής Τουρκίας-E.E. αλλά και οι επαφές μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως είχε μια «καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο πρόεδρο. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση με τον Covid 19, την οικονομική ανάκαμψη και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μέσω twitter.

Η επόμενη προγραμματισμένη επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα θα είναι στις 21 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθούν ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, αναμένεται επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Άγκυρα.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα