OilPrice.com: Οι τουρκικές γεωτρήσεις ενώνουν τις χώρες εναντίον της

Από Nemesis HD
3 Λεπτά Ανάγνωσης

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να έχουν περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό χαρακτήρα και καταλήγουν να ενώνουν τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής εναντίον της, ανέφερε ο ενεργειακός ιστότοπος OilPrice.com.

Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος ενισχύουν τους δεσμούς τους, καθώς οι τρεις χώρες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα δυνητικά τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, ωστόσο, έχει αντιταχθεί σε σχέδια γεωτρήσεων κοντά στην Κύπρο, νησί που χωρίζεται μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατεχόμενων βόρειων περιοχών.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς στα κατεχόμενα, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα παραβίαζε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, εάν εκμεταλλευτεί τα αποθέματα.

- Advertisement -

Η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί επίσης την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέρος της οποίας, σύμφωνα με την Άγκυρα, βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Το άρθρο επισημαίνει ότι, ενώ τα μέρη που εμπλέκονται σε υπεράκτια έργα έχουν επιβραδύνει ή θέσει σε αναμονή σχέδια παραγωγής ενέργειας από βαθιά ύδατα εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας αποτελούν «ένδειξη ότι διακυβεύονται περισσότερα από την ενέργεια».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Τουρκία είναι πιθανό να εισέλθει στη δεύτερη ύφεση από το 2018, καθώς αντιμετωπίζει τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, σχετικά υψηλές υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 7 Μαΐου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,269 έναντι του δολαρίου.

Η Τουρκία «διακινδυνεύει ένα ενοποιημένο μέτωπο πολλών αντιπάλων σε διάφορες περιοχές», συνεχίζει το άρθρο.

«Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ενοποιούνται λόγω της ανακάλυψης σημαντικών ενεργειακών πόρων. Τα ΗΑΕ ανησυχούν για την πιθανή επανεμφάνιση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε γειτονικές χώρες», πρόσθεσε το άρθρο.

- Advertisement -

«Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, φοβάται ότι θα χάσει τα συμφέροντά της στη Λιβύη, εάν η Άγκυρα καταφέρει να γείρει την ισορροπία υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης. Όλες οι χώρες, ωστόσο, έχουν ένα κοινό στοιχείο που τις ένωσε: την Τουρκία.»

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR