Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Οι προσπάθειες εξόρυξης φυσικού αερίου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνονται περισσότερο πολιτικές παρά οικονομικές και έχουν καταλήξει να ενώνουν τις χώρες εναντίον της, ανέφερε ο ενεργειακός ιστότοπος OilPrice.com.

Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος εντείνουν τους δεσμούς καθώς οι τρεις χώρες επιδιώκουν να επωφεληθούν από τα δυνητικά τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων που εντοπίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει αντιταχθεί σε σχέδια γεώτρησης κοντά στο νησί της Κύπρου, το οποίο χωρίζεται μεταξύ της Ελληνικής Κυπριακής Δημοκρατίας και της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει επισήμως τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα αναφέρει ότι η ελληνική διοίκηση θα παραβίαζε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων αν εκμεταλλευτεί τα αποθέματα.

Η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί επίσης την αποκλειστική οικονομική ζώνη των Ελληνοκυπρίων (ΑΟΖ), μέρος της οποίας, λέει η Άγκυρα, βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Το άρθρο επισημαίνει ότι ενώ τα μέρη που εμπλέκονται σε παράκτια έργα έχουν επιβραδύνει ή θέτουν σε αναμονή σχέδια για την παραγωγή ενέργειας βαθέων υδάτων λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, οι συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας είναι ένα «σημάδι ότι διακυβεύονται περισσότερα από την ενέργεια».

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Τουρκία είναι πιθανό να περάσει στη δεύτερη ύφεσή της από το 2018 καθώς η χώρα παλεύει με τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, σχετικά υψηλές υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους και την οικονομική κατάρρευση της πανδημίας του κοροναϊού. Η λίρα έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,269 έναντι του δολαρίου στις 7 Μαΐου.

Η Τουρκία «διακινδυνεύει ένα ενοποιημένο μέτωπο πολλών αντιπάλων σε διάφορες περιοχές», συνεχίζει το άρθρο.

«Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ενοποιούνται λόγω της ανακάλυψης σημαντικών ενεργειακών πόρων. Τα ΗΑΕ ανησυχούν για την πιθανή επανεμφάνιση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε γειτονικές χώρες », πρόσθεσε το άρθρο.

«Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, φοβάται ότι θα χάσει τα συμφέροντά της στη Λιβύη εάν η Άγκυρα μπορέσει να ισορροπίσει την κατάσταση υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης. Όλες οι χώρες, ωστόσο, έχουν ένα κοινό πράγμα που τις ένωσε: την Τουρκία. »

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα