Nέο επεισόδιο έντασης σημειώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πολεμικό πλοίο πραγματοποίησαν κινήσεις νότια της Κρήτης, με πρόσχημα την «προστασία» των πλοίων της Global Sumud Flotilla, τα οποία κατευθύνονται προς τη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.
Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) με αναγνωριστικό VATOZ21 πετά συνεχώς πάνω από τη νηοπομπή, καταγράφοντας κινήσεις και διατηρώντας παρουσία λίγα χιλιόμετρα έξω από τις ακτές της Κρήτης. Χθες μάλιστα είχε απογειωθεί και δεύτερο τουρκικό drone με αποστολή στην ίδια περιοχή.
Παράλληλα, στην περιοχή έχει εμφανιστεί και τουρκική φρεγάτα, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα έχει αποστολή «παρακολούθησης και προστασίας της ναυσιπλοΐας».
Ελληνική παρουσία και αντίδραση
Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται ήδη στην περιοχή με περιπολικό σκάφος, ενώ κοντά βρίσκεται και μονάδα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Το ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί στενά την τουρκική δραστηριότητα, καθώς η παρουσία στρατιωτικών μονάδων τόσο κοντά στην Κρήτη θεωρείται προσπάθεια επίδειξης σημαίας.
Επιπλέον, μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελούν πτήσεις επιτήρησης στην περιοχή, στέλνοντας σαφές μήνυμα ελέγχου. Ξένοι παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται στα πλοία της νηοπομπής μπερδεύουν μάλιστα τα ελληνικά αεροσκάφη με ισραηλινά ή και τούρκικα, γεγονός που δείχνει τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από την αποστολή.
Παραβιάσεις στο FIR Αθηνών
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανακοίνωσε ότι σήμερα σημειώθηκαν δύο παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά UAV στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι παραβιάσεις αυτές εντάσσονται σε μια συνεχή τακτική δοκιμών εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει εμπράκτως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο.
Διπλωματικές διαστάσεις
Η Άγκυρα προβάλλει τη στάση της ως «ανθρωπιστική αποστολή», ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στόχος είναι να ενισχύσει τον ρόλο της στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, προβάλλοντας την εικόνα της ως «προστάτη» της Γάζας.
Το ευρύτερο πλαίσιο
Η παρουσία της Global Sumud Flotilla αναζοπυρώνει μνήμες από την περίφημη αποστολή «Mavi Marmara» το 2010, όταν ισραηλινές δυνάμεις είχαν επέμβει βίαια σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα. Σήμερα, η Τουρκία φαίνεται να αξιοποιεί την κίνηση της νηοπομπής για να ενισχύσει την εικόνα της, αλλά και να πιέσει διπλωματικά την Ελλάδα και το Ισραήλ.





