Άγκυρα, Τουρκία – Στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Yaşar Güler, απευθυνόμενος σε αξιωματικούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη του υπουργείου του στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις εξελίξεις κυρίως σε Ιράκ και Συρία. Ο Τούρκος υπουργός με αφορμή την επικείμενη επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί η Τουρκία, δήλωσε πως αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του «ηρωικού», όπως είπε, τουρκικού στρατού.
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ ξεκίνησε την ομιλία του προς τους Τούρκους αξιωματούχους κάνοντας αναφορά στην όγδοη ημέρα «Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας», δηλαδή, στην επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, τονίζοντας την προσήλωση της Τουρκίας στην εξάλειψη του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν «FETO».
Ο Γκιουλέρ επέστησε στη συνέχεια την προσοχή στην επερχόμενη 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο λέγοντας: «Αυτή την εβδομάδα θα γιορτάσουμε επίσης με μεγάλη υπερηφάνεια την 50ή επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία του ηρωικού μας στρατού. Με την ευκαιρία αυτή, τιμούμε τη μνήμη των μαρτύρων και των ηρωικών βετεράνων μας που απεβίωσαν με ευσπλαχνία και ευγνωμοσύνη. Εκφράζουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας στους βετεράνους μας και στις πολύτιμες οικογένειες των μαρτύρων και των βετεράνων μας» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ μίλησε επιπλέον για τις «προσπάθειες των τουρκικών δυνάμεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», όπως είπε, υπό δύσκολες συνθήκες, χωρίς περαιτέρω διακρινίσεις, αλλά αναφερόμενος πιθανότατα στις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ και επισημαίνοντας πως η οργάνωση έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, με τα μέλη της να έχουν μεγάλες απώλειες. «Η τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να κινηθεί ως αποτέλεσμα αυτών των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Σε μια ενδιαφέρουσα δήλωση ο Γκιουλέρ τόνισε τον «σεβασμό της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών», δηλώνοντας ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τη γη ή τα κυριαρχικά δικαιώματα κανενός». Αν και ο Τούρκος υπουργός έκανε αυτόν τον ισχυρισμό αναφερόμενος στις τουρκικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, σίγουρα δεν ήταν καθόλου πιστικός δεδομένων των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και της κατάληψης εδαφών στη Συρία.
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Συρία, δηλώνοντας ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού και ότι «Αυτοί που τάσσονται υπέρ της ειρήνης και της ηρεμίας ενεργούν μαζί με την Τουρκία», όπως είπε.

