11.1 C
Athens
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025

Τουρκία / F-16V: Τι ισχύει τελικά μετά την Σύνοδο του NATO;

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια αναπάντεχη κωλοτούμπα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια σημαντική ανακοίνωση, εκφράζοντας την προθυμία του να αποσύρει το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ξεχνώντας τις απαιτήσεις του περί Ευρωπαικής Ένωσης που είχε εκφράσει λίγες ώρες πριν.

Αυτή η εξέλιξη άνοιξε θεωρητικά την πόρτα για πιθανή μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η συμφωνία απέχει πολύ από την οριστικοποίηση και παραμένει μια πιθανότητα που εξετάζεται επί του παρόντος από την κυβέρνηση Μπάιντεν, εν αναμονή διαβουλεύσεων με το Κογκρέσο το οποίο ηγείται ο φιλέλληνας Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez).

Τουρκία / F-16V: Τι ισχύει τελικά μετά την Σύνοδο του NATO;
U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Katherine Spessa

Στο θέμα αναφέρθηκε, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν που επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει θέσει όρους για τη μεταφορά των μαχητικών και δεσμεύεται να προχωρήσει με την πρόταση για αναβάθμιση και παραλλήλη προμήθεια F-16V από την Τουρκία μετά από συζητήσεις με το Κογκρέσο.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν φρόντισε να αποφύγει τη ρητή σύνδεση της μεταφοράς των μαχητικών αεροσκαφών με την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει την αντίθεσή της στέλνει ένα μήνυμα στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που έχουν την εξουσία να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τέτοιες συμφωνίες.

Τουρκία / F-16V: Τι ισχύει τελικά μετά την Σύνοδο του NATO;
Photo: TASS

Αξιωματούχοι από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκαν επιμελώς για να βρουν μια λύση που θα κατευνάσει τις δήθεν ανησυχίες της Τουρκίας για την Σουηδία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρει ότι ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα, πραγματοποιώντας συζητήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την πρόθεση του Μπαίντεν να δώσει το πράσινο φώς για τα Τουρκικά F-16 κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης Τύπου. Ωστόσο, ο Μίλερ αναγνώρισε την πολυπλοκότητα της κατάστασης, καθώς ορισμένα μέλη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι η μεταφορά δεν πρέπει να συνδεθεί με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ότι υπάρχουν περισσότερα προβλήματα.

Τουρκία / F-16V: Τι ισχύει τελικά μετά την Σύνοδο του NATO;
PHOTO: Robert Sullivan (Flickr)

Το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 καινούρια F-16 Viper (F-16 Block 70/72), μαζί με περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα αεροσκάφη και ένα τεράστιο πακέτο πυρομαχικών για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της, έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Τουρκίας να προμηθευτεί συστήματα πυραύλων S-400 ρωσικής κατασκευής. Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση παραγγελίας για περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 τα οποία τώρα θέλει η Ελλάδα σε μικρότερο αριθμό.

Ο γερουσιαστής Bob Menendez, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ο Μενέντεζ αντιτίθεται σταθερά στη συμφωνία, επικαλούμενος τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, την οποία αντιλαμβάνεται ως ανησυχητική και αποσταθεροποιητική τόσο εντός της Τουρκίας όσο και προς τις γειτονικές του χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η διοίκηση αποφασίσει να παρακάμψει το βέτο του για τα F-16 και δεν φροντίσει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Τουρκία / F-16V: Τι ισχύει τελικά μετά την Σύνοδο του NATO;
A B-52H Stratofortress, assigned to the 96th Bomb Squadron, Barksdale Air Force Base, Louisiana, conducted operations throughout NATO countries for Memorial Day, May 31 2021. Two Turkish F-16 Fighting Falcons escorted the B-52 through Turkish air space. Strategic bomber missions enhance the readiness and training necessary to respond to any potential crisis or challenge across the globe. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jason Allred)

Η απόφαση για την έγκριση προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-16V αναμένεται να ληφθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα καθώς το Κογκρέσο εξετάζει την κατάσταση και η τύχη της συμφωνίας παραμένει αβέβαιη. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία στέλνει προς επικύρωση την ένταξη της Σουηδίας στο NATO και ότι ακόμα δεν την έχει επικυρώσει οριστικά.

Εν κατακλείδι, ενώ εξετάζεται αυτή τη στιγμή η προμήθεια αναβαθμισμένων F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, είναι κρίσιμο να τονιστεί ότι δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων της Κυβέρνησης των ΗΠΑ με το Κογκρέσο θα είναι αυτό που θα κρίνει και την διαδικασία.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Διαβάστε επίσης

NSM CDS: Το επάκτιο σύστημα άμυνας που συνεχώς «κερδίζει» νέους χρήστες

Τα επάκτια αντιπλοϊκά συστήματα όπως το NSM CDS αποτελούν...

TOR-M1: Η «ασπίδα» των S-300 και των Μ/Κ σχηματισμών

Το Tor-M1 είναι το ικανότερο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα στην...

SPIKE ER2: Ο πύραυλος που θα εξοπλίσει τα Ελληνικά Mark V

Μαζί με την προμήθεια των SPIKE NLOS, το ΚΥΣΕΑ...

HK G3: Το «αθάνατο» τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού

Έχοντας περάσει από τα χέρια αμέτρητων στρατιωτών, το HK...

Η Ανακωχή των Χριστουγέννων: Μια στιγμή ειρήνης στα χαρακώματα

Στην ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου, λίγα γεγονότα έχουν αιχμαλωτίσει...

Πρόσφατες εξελίξεις

Drones της CIA πετούν πάνω από το Μεξικό: Ετοιμότητα για περαιτέρω εμπλοκή Τραμπ κατά των καρτέλ

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κλιμακώσει σημαντικά την παρακολούθηση μέσω...

«Εντελώς ηλίθιο» το σχέδιο ΗΠΑ για την Γάζα λέει ο Χαμενεΐ – «Ξεχάστε τα κόλπα» λέει ο Νετανιάχου στους Παλαιστίνιους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη Δευτέρα ότι...

Έκτακτο: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας – ΗΠΑ για την Ουκρανία μετά από 4,5 ώρες

Οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών...

Περισσότερες Εξελίξεις