Βαγδάτη, Ιράκ — Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Ιράκ λαμβάνει συγκεκριμένα βήματα προς τον τερματισμό της παρουσίας του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα. Αυτή η απόφαση ακολουθεί μια πρόσφατη αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, η οποία σκότωσε έναν ηγέτη υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής.
Η αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ήταν μια απάντηση σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιράκ που θεωρεί ότι πρέπει να αναλάβει τα ζητήματα αυτά μόνο του.
«Η κυβέρνηση ορίζει την ημερομηνία για την έναρξη της διμερούς επιτροπής για να θέσει ρυθμίσεις για τον οριστικό τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ», επιβεβαίωσε σε ανακοίνωση του το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ.
Αυτή η νεοσυσταθείσα επιτροπή θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον στρατιωτικό συνασπισμό, αν και παραμένει ασαφές πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Μπάιντεν σε αυτές τις εξελίξεις. Οι ΗΠΑ έχουν επί του παρόντος σημαντικό στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή, με 900 στρατιώτες στη Συρία και 2.500 στο Ιράκ, με αποστολή να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις τοπικές δυνάμεις για να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους.
Το φόντο αυτής της κίνησης είναι ένα σύνθετο πολιτικό τοπίο. Ο πρωθυπουργός Σουδάνι, ο οποίος χρειαζόταν την υποστήριξη ορισμένων ομάδων που υποστηρίζονταν από το Ιράν για να εξασφαλίσει τη θέση του πριν από ένα χρόνο, αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση της διαχείρισης αυτών των ομάδων εντός του συνασπισμού του. Αυτές οι φατρίες δραστηριοποιούνται στη διεξαγωγή επιθέσεων με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των αμερικανικών δυνάμεων από τα μέσα Οκτωβρίου, παράλληλα με τη σύγκρουση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.
Σε δήλωση που υπογραμμίζει τη στάση της κυβέρνησης του στο θέμα, ο πρωθυπουργός Σουντάνι είπε: «Τονίζουμε τη σταθερή μας θέση για τον τερματισμό της ύπαρξης του διεθνούς συνασπισμού μετά το τέλος των δικαιολογιών που υπήρχαν για την ύπαρξή του».
Αυτό το βήμα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική του Ιράκ και κανείς δεν ξέρει πως θα απαντήσουν οι ΗΠΑ αλλά και ο διεθνής συνασπισμός στο αίτημα αυτό καθώς το Ιράκ σχεδόν κατέρρευσε το 2014 κατά την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους και κάλεσε για την οργάνωση του διεθνή συνασπισμού που κατάφερε να σπρώξει τους τζιχαντiστές πίσω και να εξουδετερώσει την μεγαλύτερη δύναμη της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ιράκ.