Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Το πιθανό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των F-35 στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρεχώρησε χθες, Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Κουβαρά.

Σε ερώτηση του Δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά περί του χρονοδιαγράμματος απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ως εξης:

«ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να έρθει η απάντηση στο αίτημα που κάναμε γι’ αυτή την αγορά, από την αρμόδια Υπηρεσία της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Αυτή την περιμένουμε κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη.

Πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε κάποιες λεπτομέρειες, τεχνικές θα έλεγα, και νομίζω ευλόγως θα περιμένουμε τον Απρίλιο ή το Μάιο την απάντηση από τους Αμερικανούς. Μετά από κει και πέρα θα αρχίσει μια διαπραγμάτευση περί τους τεχνικούς και τους ειδικούς όρους της σύμβασης πρόσκτησης αυτών των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

Ασφαλώς κι αυτό μπορεί να γίνει και πριν από την προκήρυξη των εκλογών, θα πρέπει να ενημερώσουμε το Σώμα, την αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με αυτό το πρόγραμμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα θα το κάνετε μέσα στις επόμενες μέρες αυτό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό. Αρκεί να έχουμε κάποια να το πω έτσι τελικά δεδομένα ως προς το κόστος περίπου, όχι ακριβώς, γιατί αυτό θα προκύψει οριστικά και αμετάκλητα με το πέρας της διαπραγμάτευσης όπως καταλαβαίνετε και λίγο πριν από τη συμβασιοποίηση. Αν έχουμε αυτά τα στοιχεία, θα πάμε στη Βουλή για να ενημερώσουμε για το πρόγραμμα αυτό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση θα αργήσουν να έρθουν αεροσκάφη γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Μαζί με την πρόσκτηση των αεροσκαφών θα πρέπει να αναπτυχθούν και οι κατάλληλες υποδομές στις Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει όλα αυτά τα ζητήματα.

Είναι θα έλεγα μια νέα εποχή αφού μπαίνουμε στο αεροσκάφος πέμπτης γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα πρώτα από αυτά τα αεροσκάφη θα παραληφθούν -αν όλα εξελιχθούν ομαλώς, που δεν βλέπω κανένα λόγο να μην εξελιχθούν- μέσα στο 2028. Άρα μιλάμε για κάποια αεροσκάφη που θα έρθουν να εγκατασταθούν στις Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας από το 2028 για τα επόμενα χρόνια» αναφέρει σε σημεία των απαντήσεων του ο ΥΕΘΑ.

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα