Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3. Ο υπουργός μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για την πιθανότητα αντικατάστασης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του πολεμικού ναυτικού.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε για το αν πρόκειται να αντικατασταθούν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ, ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «Έχουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο, την παραγγελία των τριών εκπληκτικών γαλλικών πλοίων. Παρέλαβα ήδη τον «ΚΙΜΩΝΑ», σε λίγο καιρό θα τον δούμε στο Αιγαίο. Έχουμε άλλες δύο. Άρα θα έχουμε ένα σκελετό γύρω από τον οποίο θα χτίσουμε. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε ένα αριθμό από τις υπάρχουσες φρεγάτες μας, οι οποίες πράγματι έχουν κάποια χρόνια πάνω τους. Από εκεί και πέρα, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τη φρεγάτα νέας γενιάς. Ε, όχι, δεν μπορούμε ξανά να πάμε να αγοράσουμε ένα έτοιμο όπλο που κάποιος άλλος έχει σχεδιάσει.
[…]Θα κτιστεί και σε ελληνικό ναυπηγείο. Εξαρτάται, βεβαίως, από τον αριθμό, από το σχεδιασμό μας. Να ξεκαθαρίσουμε: Δεν μιλάμε για αύριο. Μιλάμε για χρόνια μπροστά, μιλάμε για επόμενης γενεάς. Όμως αυτό το πλοίο επόμενης γενεάς είναι ένα πλοίο στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμετοχή στο σχεδιασμό του. Δεν μπορεί να είναι ένα πλοίο που η Ελλάδα θα πάει, θα μου επιτρέψετε να επαναλαμβάνω τον εαυτό μου, να το αγοράσει από το «ράφι», αφού έχει φτιαχτεί σύμφωνα με τις σκέψεις κάποιου άλλου. Και δεν πρέπει να περιοριστούμε εκεί» απάντησε ο υπουργός Άμυνας.
Ερωτηθείς αν αυτή η «φρεγάτα νέας γενιάς» που ανταποκρίνεται κυρίως στο κομμάτι σχεδίασης μιας νέας Φρεγάτας συμπεριλαμβάνει και διαφορετικά πλοία (πιθανότατα εννοούσε τα USV) που ενδέχεται να μην έχουν πλήρωμα, απάντησε πως υπάρχει και αυτή η επιλόγη και πρέπει, επιτέλους, να μπει και η Ελλάδα σε αυτές τις τεχνολογίες.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, ένας ακροατής επεσήμανε πως η Αυστραλία αποσύρει τις αναβαθμισμένες φρεγάτες της τύπου ΜΕΚΟ με τον Νίκο Δένδια να απαντά: «Ναι, το ξέρω, είναι σε γνώση μας, το κοιτάμε. Βεβαίως έχουμε και εμείς και οι Τούρκοι ΜΕΚΟ, έχουμε ΜΕΚΟ 2000, είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει ανάγκη σημαντικού εκσυγχρονισμού. Άρα, το ερώτημα του τι θα κάνουμε με τις ΜΕΚΟ συνολικά υπάρχει στο δικό μας σύστημα και θα αποφασίσουμε. Πάντως είναι γνωστό, δεν μας είναι κάτι άγνωστο».