Σε μια ιστορική εξέλιξη, το κοινοβούλιο του Λιβάνου εξέλεξε τον χριστιανό Joseph Aoun (Ζοζέφ Αούν ή Τζοζέφ Αούν), τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αρχηγό του στρατού του Λιβάνου, ως νέο πρόεδρο της χώρας, τελειώνοντας το πολιτικό αδιέξοδο που είχε αφήσει τον Λίβανο χωρίς αρχηγό κράτους.
Ο Αούν είναι 60 χρονών και χαίρει ευρέως σεβασμού στην χώρα για τη διατήρηση της ουδετερότητας των Λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, μια στάση που του χάρισε ευρεία υποστήριξη στο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο του Λιβάνου.
Δύο γύροι ψηφοφορίας και ισχυρή περιφερειακή υποστήριξη
Ο Αούν εξελέγη πρόεδρος μετά από δύο γύρους, με έντονο λόμπι υπέρ του από τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συγκεντρώσει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του. Ο Αούν θεωρείται σύμμαχος τόσο της Ουάσιγκτον όσο και του Ριάντ, δύο κρίσιμων παραγόντων στη Λιβανέζικη και περιφερειακή πολιτική.
Μετά την ψηφοφορία, ο Αούν παραιτήθηκε από αρχηγός του στρατού και εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο ντυμένος με πολιτικά ρούχα για να δώσει τον όρκο του, συμβολίζοντας τη μετάβασή του στον πολιτικό ρόλο.
Ο Αούν υπόσχεται μια «νέα εποχή» για τον Λίβανο
Στην ομιλία του, ο Αούν προανήγγειλε την αυγή μιας «νέας εποχής» για τον Λίβανο και δεσμεύτηκε να οδηγήσει το έθνος έξω από τις δυσβάσταχτες οικονομικές και πολιτικές κρίσεις. Σε μια τολμηρή κίνηση, υποσχέθηκε να «διατηρήσει τα όπλα» μόνο σε κρατικό έλεγχο, σηματοδοτώντας την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει το οπλοστάσιο της ισχυρής, υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ αναγγέλωντας ουσιαστικά τον άμεσο αφοπλισμό της. Επίσης είπε ότι θα επιδιορθώσει ό,τι έχει καταστραφεί στον πόλεμο Χεζμπολάχ-Ισραήλ το συντομότερο δυνατό.
Η προεδρία του Αούν ακολουθεί μια εκεχειρία 60 ημερών για την οποία μεσολάβησαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία τον Νοέμβριο, κατά την οποία ο λιβανέζικος στρατός αναπτύσσεται στο νότιο Λίβανο καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα και οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ αποσύρονται σταδιακά.
Διακυβέρνηση και Προκλήσεις
Σύμφωνα με το σύστημα κατανομής της εξουσίας του Λιβάνου, ο Αούν, ως μαρωνίτης χριστιανός, ικανοποιεί τη συνταγματική απαίτηση για την προεδρία. Η πρωθυπουργική θέση προορίζεται για έναν Σουνίτη μουσουλμάνο, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου πρέπει να είναι Σιίτης ώστε να προωθεί την συνύπαρξη των θρησκειών.
Η δύναμη της Χεζμπολάχ και η εγχώρια συζήτηση
Η προεδρία του Αούν συμπίπτει με μια περίοδο μείωσης της επιρροής της Χεζμπολάχ, η οποία υπέστη σημαντικές απώλειες κατά τον πόλεμο με το Ισραήλ. Η περιφερειακή επιρροή της ομάδας έχει επίσης μειωθεί μετά την πτώση του Σύρου πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενός σημαντικού συμμάχου, πυροδοτώντας περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, ιδιαίτερα τώρα που το Ιράν δεν έχει χερσαίο τρόπο να μεταφέρει δυνάμεις και πυρομαχικά για την ενίσχυση της.
Το μέλλον του Λιβάνου και η Ελλάδα
Η προεδρία του Ζοζέφ Αούν προσφέρει μια ελαφριά ελπίδα για μια χώρα σε βαριά κρίση σε πολλούς τομείς της. Για την Ελλάδα θεωρείται ότι είναι μια θετική εξέλιξη καθώς μπορεί να αποτρέψει βήματα που θα έφερναν Λίβανο και Τουρκία επικίνδυνα κοντά. Η σταθερότητα του Λιβάνου και η απομάκρυνση δυνάμεων όπως αυτή της Χεζμπολάχ που έχει φτάσει και στο σημείο να απειλήσει την Κύπρο, είναι ζητήματα καίριας σημασίας για την χώρα μας.
Ωστόσο, ο δρόμος θα είναι γεμάτος δυσκολίες. Το σπάσιμο των παγιωμένων πολιτικών δομών, η επίλυση της οικονομικής κατάρρευσης του Λιβάνου και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Χεζμπολάχ θα δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα και την ηγεσία του Αούν τα επόμενα χρόνια.