Ρεπορτάζ από Enforce Tac 2026: Συστήματα υψηλής τεχνολογίας από την ελληνική Theon Sensors και νέες συμβάσεις εξαγωγών

Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης για συστήματα νυχτερινής όρασης έφερε την Theon Sensors στο επίκεντρο της διεθνούς έκθεσης Enforce Tac 2026. Με νέα συμβόλαια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η ελληνική εταιρεία εδραιώνει την παγκόσμια κυριαρχία της.

Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης για συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης σε παγκόσμιο επίπεδο έθεσε τον τομέα των αισθητήρων στο επίκεντρο της φετινής αμυντικής έκθεσης Enforce Tac 2026 στην οποία βρέθηκε το NEMESIS HD. Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική Theon Sensors, μαζί με την Kappa Optronics (την οποία εξαγόρασε το περασμένο καλοκαίρι), παρουσίασαν τις προηγμένες λύσεις τους, επιβεβαιώνοντας την ηγετική τους θέση στην αγορά.

Τα «Best-Sellers» NYX και MIKRON-D στην Enforce Tac

Κεντρικό σημείο αναφοράς στο περίπτερο της Theon αποτέλεσαν τα δίκυαλα νυχτερινής όρασης NYX και MIKRON-D, δύο συστήματα με τεράστια εξαγωγική επιτυχία:

  • NYX: Ένα ευέλικτο σύστημα που χρησιμοποιείται είτε ως συσκευή χειρός είτε προσαρμοσμένο σε κράνος. Επιτρέπει στον χειριστή τον ακριβή υπολογισμό αποστάσεων σε απόλυτο σκότος και έχει ήδη ενταχθεί στο οπλοστάσιο επίλεκτων μονάδων, όπως οι Δυνάμεις Καταδρομών της Γερμανίας (KSK) και της Αυστρίας (Jagdkommando).
  • MIKRON-D: Αναγνωρισμένο ως ένα από τα ελαφρύτερα συστήματα NVG (Night Vision Goggles) παγκοσμίως. Η εμπορική του πορεία είναι εντυπωσιακή, με παραγγελίες εκατοντάδων χιλιάδων μονάδων από τη Γερμανία και το Βέλγιο, σε συμβάσεις που αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στρατηγική συνεργασία με το USMC και το πρόγραμμα SBNVG

Η διεθνής δραστηριότητα της Theon Sensors επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις 18 Φεβρουαρίου 2026, η εταιρεία ανακοίνωσε την παράδοση μιας νέας παρτίδας συστημάτων στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC), στο πλαίσιο του προγράμματος Squad Binocular Night Vision Goggle (SBNVG).

Πρόκειται για την τέταρτη παρτίδα που παραδίδεται σε συνεργασία με την Elbit Systems America, με τον προγραμματισμό της παραγωγής να εκτείνεται έως το 2027. Το συνολικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας παραδώσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 25.000 συστήματα τύπου PVS-31D.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του PVS-31D:

  • Ελαφρύ δίκυαλο με ενσωματωμένη θερμική απεικόνιση.
  • Αυτονομία μπαταρίας που αγγίζει τις 24 ώρες.
  • Δυνατότητα υποβρύχιας μεταφοράς.
  • Ιδανικό για χρήση σε επίπεδο στρατιώτη ή διμοιρίας, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τις ικανότητες μάχης τη νύχτα.

Νέες συμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη

Πέρα από τις ΗΠΑ, η Theon Sensors γνωστοποίησε πρόσφατα την υπογραφή νέων συμβάσεων με κράτη της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, συνολικής αξίας 41 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, στη συμφωνία με την ευρωπαϊκή χώρα περιλαμβάνεται option για επιπλέον εξοπλισμό αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχολιάζοντας τη δυναμική εκκίνηση της χρονιάς, ο Philippe Mennicken, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Theon, δήλωσε:

«Ξεκινήσαμε το 2026 με ισχυρή εμπορική δυναμική. Οι παραγγελίες που ανακοινώθηκαν σήμερα ενισχύουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο απόθεμά μας. Αναζητούμε ενεργά πολυάριθμες ευκαιρίες παγκοσμίως, στοχεύοντας σε μια εισροή παραγγελιών που θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αναμενόμενες παραδόσεις του 2026».

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

00:00:00

LIVE 22:00 – Κλιμάκωση από Τούρκους – Συζήτηση για PATRIOT, εξελίξεις & πόλεμος Ιράν-Τραμπ-Ισραήλ

Μην χάσετε απόψε, Πέμπτη, στις 22:00 το LIVE του NemesisHD «Κλιμάκωση από Τούρκους - Συζήτηση για PATRIOT, εξελίξεις & πόλεμος Ιράν-Τραμπ-Ισραήλ».

Τουρκικά σενάρια απόβασης στη Λήμνο: Το ελληνικό «τείχος» σε μια από τις πιο πυκνές ζώνες άρνησης πρόσβασης (A2/AD)

Η πρόσφατη κλιμάκωση της τουρκικής δραστηριότητας στο Βόρειο Αιγαίο, με...

Δένδιας: «Η Ουκρανία μας οφείλει μια μεγάλη συγγνώμη για το drone στη Λευκάδα»

Σε μια αυστηρή διπλωματική και στρατιωτική τοποθέτηση προχώρησε ο...

Δένδιας: «Δεν πίστεψα τα ήρεμα νερά» – Patriot στην Κάρπαθο και το μήνυμα στην Τουρκία

Σαφές μήνυμα για την εθνική κυριαρχία και την επιχειρησιακή...

Περισσότερες Εξελίξεις