«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τουρκία θα είναι το θέμα της ημέρας. Προετοιμάσαμε στο Βερολίνο μια σειρά από ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων. Γι’ αυτό λέμε στην Τουρκία: αποδείξτε ότι είστε ικανοί για διάλογο, ξεκινώντας από την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.
«Η ΕΕ και η Γαλλία έχουν βασικές διαφορές με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να εφαρμόσει πολιτική τετελεσμένων εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, παραβιάζοντας το δίκαιο της θάλασσας», πρόσθεσε.
Η δήλωση ακολούθησε τη συνέντευξη του νέου Γάλλου υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, στην Ouest-France, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει από τη στάση αδυναμίας και να μάθει εκ νέου τη γλώσσα της ισχύος. Όπως σημείωσε, η συνεργασία με την Τουρκία στο εμπόριο, τη μετανάστευση και την ενέργεια είναι σημαντική, αλλά η εξάρτηση δεν πρέπει να μετατραπεί σε υπερεξάρτηση. «Ορισμένοι από τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, λένε στον εαυτό τους: μας χρειάζονται, άρα θα τους κάνουμε να αποδεχτούν όλες τις προτεραιότητές μας και, μερικές φορές, όλες τις προκλήσεις μας», ανέφερε.

