Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία σχετικά με τη συνθήκη ειρήνης για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως απάντηση στις κυρώσεις του Τόκιο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν σταματήσει το 2020 και κατηγόρησε την Ιαπωνία για «αντιρωσική πολιτική».
Τόνισε, επιπλέον, ότι θα τερματίσει τα ταξίδια χωρίς βίζα για Ιάπωνες πολίτες προς τις Κουρίλες νήσους και θα αποχωρήσει από κοινά οικονομικά έργα στα νησιά.
Η Ιαπωνία από τον περασμένο μήνα έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας τέλος στις πολυετείς προσπάθειες προσέγγυσης των δύο χωρών.
Τα δύο κράτη υπέγραψαν κοινή διακήρυξη το 1956 για τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης, αλλά δεν έχουν υπογράψει ποτέ κανονική συνθήκη ειρήνης για τη λήξη του Β’ ΠΠ.
Διαβάστε ακόμα: Η Κίνα δεν θα προμηθεύσει τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό – NEMESIS HD

