Σε μια αναμενόμενη εξέλιξη, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του διαβόητου επικεφαλής της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ (Wagner), Γιεβγκένι Πριγκόζιν, στο αεροπορικό δυστύχημα που έλαβε χώρα πριν μερικές ημέρες βόρεια της Μόσχας. Η επιβεβαίωση έρχεται μετά από εξέταση DNA των σορών που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τη ρωσική ερευνητική επιτροπή.
Ο θάνατος του Πριγκόζιν, προκάλεσε σοκ στους πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους της Ρωσίας. Ως σημαντικός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία του Πριγκόζιν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τους πρώτους μήνες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η σχέση του Πριγκόζιν με τον Πούτιν διαταράχθηκε μετά την εξέγερση της Βάγκνερ ενάντια στο Κρεμλίνο τον περασμένο Ιούνιο. Αυτή η εξέγερση αν και σηματοδότησε μια σημαντική πρόκληση για τη μακροχρόνια διακυβέρνηση του Πούτιν, έληξε άδοξα αλλά παράλληλα ανέμακτα για τη Βάγκνερ, αφού υποχώρησε και σε μια κίνηση συμβιβασμού μετατόπισε μεγάλο αριθμό των μισθοφόρων στη Λευκορωσία.
“He was killed,” said a man wearing the letter “Z,” a symbol of Russia‘s invasion in #Ukraine. “He was killed by his enemies. We won’t say who. But we hope that revenge will catch up with (Putin) those who committed this crime.” Russians on Prigozhin death https://t.co/fUMTXWQKAw pic.twitter.com/V0LXHnTyqQ
— Glasnost Gone (@GlasnostGone) August 27, 2023
Από πολλούς αντιμετωπίστηκε με καχυποψία η τόσο ήρεμη στάση του Ρώσου προέδρου απέναντι στην προδοσία του στενού και μακροχρόνιου συνεργάτη του με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι το τραγικό δυστύχημα ήταν η απάντηση του Πούτιν στην εξέγερση του Ιουνίου.
Το αεροσκάφος, που αναγνωρίστηκε ως Embraer Legacy, είχε απογειωθεί από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη όταν συνετρίβη ξαφνικά στην περιοχή Τβερ. Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια της πτώσης αλλά οι ως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροπλάνο πήρε φωτιά κατά την πρόσκρουση στο έδαφος.
Στο ιδιωτικό τζετ επέβαιναν συνολικά επτά επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος. Μεταξύ εκείνων που εντοπίστηκαν στην καμπίνα ήταν ο Πριγκόζιν, ο στενός του συνεργάτης Ντμίτρι Ούτκιν και άλλα ηγετικά στελέχη της Βάγκνερ. Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, δεν επέζησε κανείς από τα δέκα άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο.
Καθώς γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα, έχουν προκύψει εικασίες σχετικά με την αιτία της συντριβής. Ενώ οι αξιωματούχοι της ρωσικής αεροπορίας ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για ατύχημα, ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τη Βάγκνερ με το όνομα Gray Zone ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τον ρωσικό στρατό. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο ισχυρισμός στερείται ουσιαστικών αποδεικτικών στοιχείων, συνέβαλε στην ατμόσφαιρα καχυποψίας γύρω από το περιστατικό.
Μετά τη συντριβή έχει ξεκινήσει έρευνα σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ρωσίας, με επίκεντρο την ασφάλεια της κυκλοφορίας και τις αεροπορικές μεταφορές. Ο κυβερνήτης της περιοχής Τβερ, όπου έπεσε το ιδιωτικό αεροσκάφος, φέρεται να ηγείται της έρευνας.
Με τον θάνατο του Πριγκόζιν, εμφανίζεται ένα κενό εξουσίας στην ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία Wagner. Το κενό αυτό φρόντισε να προλάβει να καλύψει η ρωσική κυβέρνηση με διάταγμα που εξέδωσε ο Πούτιν την Παρασκευή, το οποίο αναγκάζει όσους συνεργάζονται με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να υπογράψουν όρκο αφοσίωσης στο κράτος. Αυτό μεταξύ άλλων θα καταστήσει τους μιθοφόρους υπόλογους στους διοικητές του ρωσικού στρατού.
Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!