Σε πρόσφατη ομιλία του στην Βουλή, ο Πρωθυπουργός τόνισε τις κορυφαίες προτεραιότητες της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια: την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ελλάδας με έμφαση στην ενίσχυση της άμυνας της.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την τόνωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα στοχεύει να έχει σταθερή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ παράλληλα να λειτουργεί ως δυναμικός ενεργειακός κόμβος.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε και ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τις σημαντικότερες εξοπλιστικές και όχι μόνο πληροφορίες από τις δύο αυτές δηλώσεις.

Συνεχίζοντας τις υπάρχουσες εξοπλιστικές προσπάθειες της, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ήδη εγκεκριμένα αμυντικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, 83 αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 «Viper» και τριών φρεγατών Belharra. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει θετική απόφαση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών των 20+20 F-35, τα οποία αναμένεται να ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία ήδη από το 2028 όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον εκσυγχρονισμό και των 57 F-16 Block 50.
Δυστυχώς στις δηλώσεις υπάρχει μπέρδεμα με την άσκηση προαίρεσης και δεν υπάρχει αναφορά σε Κορβέτες, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο μας ΕΔΩ
Προβλέποντας περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην αμυντική της ενίσχυση, η Ελλάδα προγραμματίζει συμφωνίες που θα ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας με ένα νέο περιθώριο 11,5 δις ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες.
Παράλληλα με τις αμυντικές προμήθειες, η Ελλάδα δεσμεύεται να αναβαθμίσει την αμυντική της βιομηχανία, με ιδιαίτερη έμφαση στα ναυπηγεία που έχουν υποστεί ουσιαστικές βελτιώσεις στο πλαίσιο των επίμονων πολιτικών και νομικών προσπαθειών.

Σημαντική προσοχή θα δοθεί επίσης στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η οποία αναζητά ενεργά στρατηγικούς επενδυτές για μειοψηφικά μερίδια. Αυτές οι πιθανές επενδύσεις στοχεύουν στην παροχή πρόσθετης τεχνολογικής τεχνογνωσίας που απαιτείται για την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μια άλλη αξιοσημείωτη ευκαιρία εμφανίζεται στον τομέα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), όπου η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες δυνατότητες και υποχρεώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προμήθεια πυρομαχικών. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώσουν αυτές τις απαιτήσεις και θετικά νέα στον τομέα αυτό αναμένονται στο άμεσο μέλλον σύμφωνα τόσο με τον ΥΕΘΑ όσο και τον Πρωθυπουργό.

Οι δηλώσεις επικεντρώθηκαν και στην αναδιαμόρφωση της θητείας και της εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν υβριδικές μεθόδους πολέμου και νέες απειλές.
Αναφερόμενος στην μεταναστευτική πολιτική, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ανεξαρτήτως προσωπικών απόψεων διάφορων, ο φράχτης κατά μήκος του ποταμού Έβρου θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της Ελληνικής Ακτοφυλακής τόσο με πόρους όσο και με προσωπικό, επιτρέποντάς τους να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο που τους έχει ανατεθεί.
Καθώς η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά, η δέσμευσή της για ισχυρή άμυνα, στρατηγικές συνεργασίες και περιφερειακή σταθερότητα βρίσκεται στο επίκεντρο. Με σταθερή εστίαση στην ενίσχυση της γεωπολιτικής επιρροής και της διπλωματικής της θέσης, η Ελλάδα στοχεύει να εδραιώσει τη θέση της ως βασικός παράγοντας στην περιοχή.