Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Η Στρατηγική του «Ινδο-Ειρηνικού» & η Ινδία

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

O υπουργός Εξωτερικών Jaishankar αποκάλυψε την έκδοση της Iνδικoειρηνικής στρατηγικής της Ινδίας για τον Ειρηνικό.

Αυτό περιλαμβάνει τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό,τον Κόλπο, τις χώρες των νησιων της Αραβικής Θάλασσας και την Αφρική.

Ο Ινδο-Ειρηνικός είναι μια πλατφόρμα “ανοικτή, ελεύθερη και χωρίς αποκλεισμούς”, τόνισε.

Η στρατηγική του Ινδο-Ειρηνικού υπάρχει πάνω από μια δεκαετία, αλλά απέκτησε κύρος μόνο μετά την άνοδο της διοίκησης Trump το 2017 αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ινδίας και του Ινδικού Ωκεανού.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δημοσίευσε από τότε την έκθεση της στρατηγικής του Ινδο-Ειρηνικού στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας αύξησε την πιθανότητα να ξεπεράσει την Ιαπωνία μέχρι το 2030.

Η άνοδος της οικονομίας ως σημαντικής αναδυόμενης χώρας οδήγησε στην αύξηση του μεγέθους της Ινδίας μεταξύ μεγάλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Οι χώρες υποστηρίζουν τώρα τη ζήτηση της Ινδίας για μόνιμη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γεωπολιτικά, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία αναζητούν την εταιρική σχέση της Ινδίας για να περιορίστει η Κίνα.

Η Modi αναβάθμισε την πολιτική “Look East” της Ινδίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην πολιτική του “Act East” το 2014 με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την περιοχή της Ανατολικής Ασίας και την APEC.

Το εμπόριο της Ινδίας με τις χώρες της Ανατολικής Ασίας, την περιοχή του Κόλπου και την Αφρική – σημαντικές πηγές ενέργειας, πρώτων υλών και αγορών βασικών προϊόντων για την Ανατολική Ασία – επεκτείνεται.

Οι εμπορικές οδοί περνούν από τον Ινδικό Ωκεανό υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία του.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν τις εκδοχές τους της Στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού που στοχεύουν περισσότερο ή λιγότερο στην αντιμετώπιση της προτεινόμενης από την Κίνα Ζώνης και Οδικής Πρωτοβουλίας (BRI).

Η Κίνα πρέπει να συνεργαστεί με την Ινδία, την Ιαπωνία και τα κράτη μέλη της ASEAN, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να ειρηνεύσει τις στρατηγικές ανησυχίες των μικρών γειτονικών χωρών.

Πρέπει να επιτρέψει στις περιφερειακές χώρες να ζήσουν ειρηνικά.

-NewDelhiTimes( Translated for NemesisHD)

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα