Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στο φως το πλάνο Νετανιάχου για το μέλλον της Γάζας: Πλήρης έλεγχος και στην Δυτική όχθη ανάμεσα σε σειρά μέτρων που σφραγίζουν τα σύνορα με Αίγυπτο

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τελ Αβίβ, ΙσραήλΤο μέλλον της Γάζας μετά τη Χαμάς, έχει ετοιμάσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς ανακοίνωσε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που επιδιώκει να αλλάξει ριζικά την ασφάλεια και το πολιτικό τοπίο της περιοχής. Κεντρικό στοιχείο αυτού του σχεδίου είναι η «πλήρης αποστρατιωτικοποίηση» της Γάζας, με στόχο την αφόπλιση της περιοχής από τις στρατιωτικές δυνατότητες που έχουν οι παλαιστινιακές φατριές. Αυτή η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επίσης ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας: την πλήρης σφράγιση των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

Αυτό το βήμα, υποστηρίζει ο Νετανιάχου, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ασφάλειας και πρόκειται να εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Αίγυπτο σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλιστεί μια συντονισμένη προσπάθεια.

Στο φως το πλάνο Νετανιάχου για το μέλλον της Γάζας: Πλήρης έλεγχος και στην Δυτική όχθη ανάμεσα σε σειρά μέτρων που σφραγίζουν τα σύνορα με Αίγυπτο
Photo by Benjamin Netanyahu

Σύμφωνα με το όραμα του Νετανιάχου, το Ισραήλ θα ασκήσει έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, καλύπτοντας όχι μόνο τη Γάζα αλλά και τη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ θα επιτρέπει την ύπαρξη μόνο των απαραίτητων τοπικών δυνάμεων για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης. Το σχέδιο εκτείνεται πέρα από τα απλά μέτρα ασφαλείας, προτείνοντας μια ριζική αναθεώρηση της πολιτικής διοίκησης και των εκπαιδευτικών μεθόδων στην Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου πρόκειται ξεκινήσει μια εκστρατεία «αποριζοσπαστικοποίησης» στον εκπαιδευτικό τομέα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της εχθρότητας προς το Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους.

Η πρόταση στοχεύει επίσης την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), με σχέδια να διαλύσει την υπηρεσία και να την αντικατάστει με άλλους «υπεύθυνους διεθνείς οργανισμούς βοήθειας».

Επιπλέον, το σχέδιο του Νετανιάχου απορρίπτει κατηγορηματικά τη διεθνή πίεση για αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, μια στάση που έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο εν μέσω συζητήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το θέμα. Το Ισραήλ παραμένει σταθερό στην άρνησή του να προχωρήσει σε μια μόνιμη διευθέτηση που θα αναγνωρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος, θεωρώντας μια τέτοια κίνηση ως «άνευ προηγουμένου παραχώρηση στην τρομοκρατία» όπως είπε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εκφράσει έντονη αντίθεση στο σχέδιο του Νετανιάχου, με τον εκπρόσωπο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινεχ να απορρίπτει το σχέδιο ως «καταδικασμένο να αποτύχει». Σύμφωνα με τον Abu Rudeineh, η πραγματική ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της παύσης της ισραηλινής κατοχής και της αναγνώρισης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Δεκάδες απώλειες για την Ρωσία από φονικό χτύπημα 4 Ουκρανικών ATACMS

Πρόσφατα πλάνα από drone αποκάλυψαν μια φονική πυραυλική επίθεση...

Διαβάστε ακόμα