Αλεξανδρούπολη: Νέο λιμάνι του αμερικανικού στόλου (Handelsblatt)

Από Nemesis HD
4 Λεπτά Ανάγνωσης

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Αλεξανδρούπολη θα προστεθεί ως νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ.

Η Αλεξανδρούπολη αποτυπώνει τη μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει η εφημερίδα σε άρθρο της.

Ο συντάκτης του άρθρου, Gerd Hohler, σημειώνει ότι η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς εταίρους της ΗΠΑ στον κόσμο ήδη από τη δεκαετία του 1950, σχολιάζοντας ότι αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να ενισχύσει τους δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ουάσιγκτον και Άγκυρα βρίσκονται διαρκώς σε προστριβές. Γι’ αυτό οι Αμερικανοί επιζητούν την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει η εφημερίδα στο άρθρο της.

- Advertisement -

Το άρθρο περιγράφει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης: «Ακόμα δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα στον μόλο της Αλεξανδρούπολης. Στο λιμάνι της επαρχιακής πόλης της βόρειας Ελλάδας έρχονται κυρίως βάρκες ψαράδων και το οχηματαγωγό που πηγαίνει στη Σαμοθράκη, σε απόσταση σχεδόν δύο ωρών. Κάπου – κάπου δένει και κανένα φορτηγό πλοίο. Σύντομα, όμως, θα βλέπει κανείς εδώ πλοία με κοντέινερ, τάνκερ που μεταφέρουν αέριο, καθώς και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού».

«Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα επένδυσε πολύ στην ανοικοδόμηση του λιμανιού. Δημιουργήθηκαν νέοι μόλοι, νηοδόχοι και ανοίχτηκαν νέοι χώροι ελλιμενισμού, ώστε πλέον να μπορούν να προσεγγίζουν την Αλεξανδρούπολη και μεγάλα πλοία», σημειώνεται.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι «Η Σούδα στα Χανιά είναι η μόνη αμερικανική ναυτική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να εξυπηρετήσει αεροπλανοφόρα. Επιπλέον οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο άλλες αεροπορικές βάσεις, στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκιο στον Βόλο», και προσθέτει:

«Η Αλεξανδρούπολη θα προστεθεί ως ένα νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θέλουν να χρησιμοποιούν το λιμάνι ως βάση του στόλου και κόμβο επιχειρήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Οι συγκοινωνιακές συνδέσεις συνηγορούν υπέρ της Αλεξανδρούπολης. Η πόλη βρίσκεται στην Εγνατία Οδό, που είναι ο σημαντικότερος ανατολικο-δυτικός οδικός άξονας της Ελλάδας συνδέοντας τα τουρκικά σύνορα με την Αδριατική, ενώ βρίσκεται και πάνω στη σιδηροδρομική διαδρομή που οδηγεί από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία.

- Advertisement -

Μια άλλη σιδηροδρομική διαδρομή οδηγεί στη Βουλγαρία. Επιπλέον, σχεδιάζονται νέες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, από την Αλεξανδρούπολη προς τα βουλγαρικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, Βάρνα και Μπουργκάς. Η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Στην Αλεξανδρούπολη όμως οι Αμερικανοί δεν έχουν μόνο στρατιωτικά ενδιαφέροντα. Η ελληνική επιχείρηση Gastrade σχεδιάζει εκεί πλωτό σταθμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ένα τάνκερ αερίου, που θα λειτουργεί ως σταθμός διακίνησης και θα μπορεί να περιλάβει 170.000 κυβικά μέτρα LNG πρόκειται να είναι μόνιμα αγκυροβολημένο 18 χλμ. έξω από την Αλεξανδρούπολη.

Από εκεί το αέριο θα μεταφέρεται υποθαλάσσια στην ξηρά και θα διοχετεύεται σε δύο αγωγούς. Ο πρώτος θα οδηγεί δυτικά προς την Αδριατική και στη συνέχεια στην Ιταλία».

- Advertisement -

Τέλος, η εφημερίδα παραπέμπει σε πρόσφατη μελέτη του Jewish Institute for National Security of America (JINSA), δεξαμενής σκέψης της Ουάσινγκτον, στην οποία διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα «υπάρχει ευρεία εθνική συναίνεση ότι οι ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν το θεμέλιο της ασφάλειας της Ελλάδας».

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR