Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Στην Αλεξανδρούπολη ο στόλος των Η.Π.Α.

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η Αλεξανδρούπολη θα προστεθεί ως ένα νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ.

Η Αλεξανδρούπολη παραδειγματοποιεί την μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο συντάκτης του άρθρου Gerd Hohler, σημειώνει ότι η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς εταίρους της ΗΠΑ στον κόσμο ήδη από τη δεκαετία του 1950, σχολιάζοντας ότι αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να ενισχύσει τους δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ουάσιγκτον και Άγκυρα βρίσκονται διαρκώς σε προστριβές. Γι΄αυτό οι Αμερικανοί επιζητούν την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει η εφημερίδα στο άρθρο της.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι όμως η εξής αναφορά: «Ακόμα δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα στον μόλο της Αλεξανδρούπολης. Στο λιμάνι της επαρχιακής πόλης της βόρειας Ελλάδας έρχονται κυρίως βάρκες ψαράδων και το φέρυ μποτ, που πηγαίνει στο νησί της Σαμοθράκης, το οποίο βρίσκεται σχεδόν δύο ώρες μακριά. Κάπου – κάπου δένει και κανένα φορτηγό πλοίο. Αλλά σύντομα θα βλέπει κανείς εδώ πλοία με κοντέινερ, τάνκερ που μεταφέρουν αέριο, καθώς και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού» .

«Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα επένδυσε πολύ στην ανοικοδόμηση του λιμανιού. Δημιουργήθηκαν νέοι μόλοι, νηοδόχοι και ανοίχτηκαν νέοι χώροι ελλιμενισμού, ώστε τώρα πλέον να μπορούν να μπαίνουν στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλα φορτηγά», σημειώνεται.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι «Η Σούδα στα Χανιά είναι η μόνη αμερικανική ναυτική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να εξυπηρετήσει αεροπλανοφόρα. Επιπλέον οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο άλλες αεροπορικές βάσεις, στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκιο στον Βόλο» , και προσθέτει:

«Η Αλεξανδρούπολη θα προστεθεί ως ένα νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θέλουν να χρησιμοποιούν το λιμάνι ως βάση του στόλου και κόμβο επιχειρήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Οι συγκοινωνιακές συνδέσεις συνηγορούν υπέρ της Αλεξανδρούπολης. Η πόλη βρίσκεται στην Εγνατία Οδό, που είναι ο σημαντικότερος ανατολικο-δυτικός οδικός άξονας της Ελλάδας συνδέοντας τα τουρκικά σύνορα με την Αδριατική, ενώ η πόλη βρίσκεται επάνω και στη σιδηροδρομική διαδρομή που οδηγεί από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία.

Μια άλλη σιδηροδρομική διαδρομή οδηγεί στη Βουλγαρία. Επιπλέον, σχεδιάζονται νέες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, από την Αλεξανδρούπολη προς στα βουλγαρικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, Βάρνα και Μπουργκάς. Η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Στην Αλεξανδρούπολη όμως οι Αμερικανοί δεν έχουν μόνο στρατιωτικά ενδιαφέροντα. Η ελληνική επιχείρηση Gastrade σχεδιάζει εκεί πλωτό σταθμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ένα τάνκερ αερίου, που θα λειτουργεί ως σταθμός διακίνησης και θα μπορεί να περιλάβει 170.000 κυβικά μέτρα LNG πρόκειται να είναι μόνιμα αγκυροβολημένο 18 χλμ. έξω από την Αλεξανδρούπολη.

Από εκεί το αέριο θα μεταφέρεται υποθαλάσσια στην ξηρά και θα διοχετεύεται σε δύο αγωγούς. Ο πρώτος θα οδηγεί δυτικά προς την Αδριατική και στη συνέχεια στην Ιταλία».

Η εφημερίδα παραπέμπει τέλος και στην πρόσφατη ανάλυση του του Jewish Institute for National Security of America (JINSA), μιας φιλο-ισραηλινής δεξαμενής σκέψης της Ουάσινγκτον, σε πρόσφατη μελέτη τους διαπιστώνουν ότι εν τω μεταξύ στην Ελλάδα «υπάρχει ευρεία εθνική συναίνεση ότι οι ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν το θεμέλιο της ασφάλειας της Ελλάδας».

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Δέσποινα Βανδή δέχτηκε τα τουρκικά «πυρά» επειδή έπραξε το αυτονόητο

Την προγραμματισμένη συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας ακύρωσε...

Διαβάστε επίσης

AGM-154 JSOW: Το “Stand-off” όπλο των F-16

Οι AGM-154 Joint Stand Off Weapon (JSOW) είναι ένα...

Φρεγάτες κλάσης Ύδρα (ΜΕΚΟ-200ΗΝ): Η αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Ναυτική Κυριακή» θα...

M48A5 MOLF: Η ιστορία του και οι δυνατότητες του

Τα M48 Patton είναι από τα πιο διαδομένα άρματα...

Κάλυψη κενών με ραντάρ επί μικρών οχημάτων

Αυτή την στιγμή ο κορεσμός της άμυνας του αντιπάλου...

F35 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ RAFALE – Η Ελλάδα θέλει και τα δύο μαχητικά

Η Πολεμική Αεροπορία θέλει αδιευκρίνιστο αριθμό F-35 συμφωνά με πληροφορίες απο προηγούμενες κυβερνητικές δηλώσεις με την παραγγελια να ξεκινάει την στιγμη που θα αρχισουν να προσγειώνονται μαζικά τα νεα F16 Viper της ΠΑ.

Rafael TopLite EOS: Το «μάτι» των Spike NLOS και ιδέες για την περαιτέρω αξιοποίηση

Έχουμε κάνει εκτενή αναφορά στις δυνατότητες κρούσης του συστήματος...

CH-47 Chinook: Ο «αρσιβαρίστας» της Αεροπορίας Στρατού

Όταν σκεφτόμαστε ελικόπτερα «βαρέως τύπου» το CH-47 Chinook είναι...

SPIKE NLOS: Πώς θα κάνουμε τα M113 ξανά φονικά

Τα χρόνια περνάνε όμως τα M113 τα γνωστά και...

Εξελίξεις