Στη Λιβύη ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης: Σημαντική συνάντηση με Χαφτάρ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εγκαινίασε το ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και του μεταναστευτικού, σε μια κίνηση ουσιαστικής διπλωματικής επαναπροσέγγισης με την ανατολική Λιβύη.

Στη Βεγγάζη βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποιώντας σειρά σημαντικών επαφών με την ηγεσία της ανατολικής Λιβύης. Ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον γιο του, αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της περιοχής, ενώ προχώρησε στα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου, σηματοδοτώντας την ουσιαστική επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων σε ανώτατο επίπεδο.

Επαναπροσέγγιση και διπλωματικό κλίμα

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την πρώτη επίσημη επαφή της Αθήνας με την ανατολική Λιβύη μετά την περίοδο έντασης που είχε προκληθεί με αφορμή την εκχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης στην αμερικανική εταιρεία Chevron. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους για σταθερότητα και συνεργασία.

Κεντρικό σημείο των συζητήσεων αποτέλεσε η προοπτική οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Σε μια σημαντική εξέλιξη, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει ενεργά και η ανατολική Λιβύη στις διαβουλεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ της Ελλάδας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται κομβική για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Μεταναστευτικό και διμερής συνεργασία

Πέραν των θαλασσίων ζωνών, στην ατζέντα βρέθηκε το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας σε άλλους τομείς. Η πλευρά της Βεγγάζης ζήτησε την εμβάθυνση των σχέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ανταλλαγών φοιτητών και ακαδημαϊκών, καθώς και τη σύμπραξη σε θέματα πολιτικής προστασίας. Η επαναλειτουργία του ελληνικού προξενείου αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά αυτές τις πρωτοβουλίες, ενισχύοντας το αποτύπωμα της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

00:00:00

🔴LIVE Σάββατο 22:00 | Χούθι – Απάντηση Ιράν – Βομβαρδισμοί & επιλογές ΗΠΑ-Ισραήλ

Μην χάσετε απόψε, Σάββατο, στις 22:00 το LIVE του...

Κύπρος: Σε προχωρημένες επαφές η Εθνική Φρουρά με τη Γαλλία για 180 θωρακισμένα οχήματα

Στο στόχαστρο της Λευκωσίας βρίσκεται η απόκτηση 180 σύγχρονων γαλλικών θωρακισμένων οχημάτων Griffon και Serval, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου στόλου των VAB. Σύμφωνα με τη La Tribune, οι συζητήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SAFE για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς.

Μπαίνουν και οι Χούθι στον πόλεμο: Πύραυλοι και απειλές

Σε μια επικίνδυνη διεύρυνση του πολεμικού μετώπου, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν πυραύλους κατά του νότιου Ισραήλ, προκαλώντας συναγερμό στην Μπερ Σέβα. Πρόκειται για την πρώτη άμεση επίθεση της οργάνωσης από την έναρξη της σύγκρουσης με το Ιράν, με την ηγεσία των Χούθι να προειδοποιεί ότι είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» για περαιτέρω στρατιωτική παρέμβαση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πιθανή εντολή σε USS George H.W. Bush, «Στενά του Τραμπ» και οι κατηγορίες για «ψέματα» του Ιράν: Η Παρασκευή έδωσε ειδήσεις για τον πόλεμο...

Με φόντο την επιχείρηση «Epic Fury», οι ΗΠΑ ενισχύουν τη ναυτική τους παρουσία στον Περσικό Κόλπο με το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Τραμπ εξαπολύει επίθεση στην Τεχεράνη για «ψέματα» στις διαπραγματεύσεις και προκαλεί αίσθηση με τη ρητορική του για τα «Στενά του Τραμπ».

Σοβαρή επίθεση του Ιράν στη βάση Prince Sultan: Τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες και ζημιές σε αεροσκάφη στη Σαουδική Αραβία

Το Ιράν έπληξε την αμερικανική βάση Prince Sultan στη Σαουδική Αραβία με βαλλιστικούς πυραύλους, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 Αμερικανών στρατιωτών και σημαντικές ζημιές σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.

Περισσότερες Εξελίξεις