Στη φυλακή οι πράκτορες: Κατασκόπευαν υπέρ της Τουρκίας στη Ρόδο

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ένοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου ο 36χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 53χρονος πρώην μάγειρας πλοίου που συνελήφθησαν πριν από περίπου ένα χρόνο μετά από έρευνα των μυστικών υπηρεσιών που ξεσκέπασε τη δράση τους.

Οι καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον, με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Στον 53χρονο επεβλήθη ποινή φυλάκισης 4 ετών και στον 36χρονο 5 ετών.

Το δικαστήριο της Ρόδου τους έκρινε αθώους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της παραβίασης μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παρ’ ότι η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή τους και γι’ αυτά.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε αρχίσει καιρό πριν αποκαλυφούν οι δράστες όταν έφτασαν πληροφορίες για τον 36χρόνο Έλληνα μουσουλμάνο από τη Ροδόπη, υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ότι εκφράζει απόψεις για «ανεξαρτητοποίηση της Θράκης» και την ύπαρξη δήθεν τουρκικής μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα.

Αμέσως μπήκε στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών αρχών και διαπιστώθηκε ότι ο 36χρόνος είχε έρθει σε επαφή με έναν άλλο Έλληνα μουσουλμάνο 53 ετών, ο οποίος εργαζόταν ως μάγειρας σε πλοίο που έκανε δρομολόγια Ρόδο – Καστελόριζο.

Σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο 53χρόνος, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για το πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, τα νούμερα που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, να τα βγάζει φωτογραφίες και να του περιγράφει ακριβώς τι εξοπλισμό φέρουν.

Επίσης του ζητούσε, όταν ήταν στρατιωτικοί στο πλοίο ως επιβάτες να προσπαθεί να κρυφακούει τις συνομιλίες τους και να τους τραβάει φωτογραφίες και βίντεο με το κινητό του.

Οι συναντήσεις των δυο ανδρών γίνονταν σε καφενεία της Ρόδου και ο 53χρόνος υποστηρίζει ότι δεν εισέπραττε χρήματα αλλά ότι το έκανε γιατί ο 36χρονος τον είχε πείσει ότι ήταν υποχρέωση τους να βοηθούν την Τουρκία.

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

– Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς σχετική άδεια

Γρήγορη πλοήγηση

Τελευταίες εξελίξεις

Exit mobile version