Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

0

Φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για ενδεχόμενο προσφυγής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επαναφέροντας επίσημα ένα σενάριο για το οποίο πριν λίγο καιρό οι αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν.

Ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει το Δ.Ν.Τ τον μεγαλύτερο τοκογλύφο του κόσμου.

Η εναλλακτική λύση είναι εξίσου επιβλαβής για τη χώρα. Αρκετοί οικονομολόγοι έχουν αναγνωρίσει ότι μόνη επιλογή είναι να τυπωθεί νόμισμα – παρά την προβληματική ιστορία της χώρας με υψηλό πληθωρισμό.

Κάθε μία από τις δύο λύσεις θα στιγμάτιζε ανεπανόρθωτα την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει λέον άλλος δρόμος καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει ξεμείνει από επιλογές.

«Η Άγκυρα πρέπει να βρει μια λύση για τη διάσωση της οικονομίας χωρίς να προκαλέσει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών» , είπε ο Μουράτ Ουτσές της Global Source Partners στην Κωνσταντινούπολη.

«Αλλά επειδή είναι αδύνατον να πετύχει κάτι τέτοιο μόνη της, η μόνη λειτουργική λύση που υπάρχει είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Το κόστος της απραξίας μπορεί να αποδειχθεί πολύ υψηλό. Αν οι αρχές δεν μπορούν να υπερασπιστούν τη λίρα στις αγορές συναλλάγματος τότε η Τουρκία διατρέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης του νομίσματος, η οποία θα καταστρέψει τον ιδιωτικό τομέα της χώρας που εξαρτάται από το δανεισμό σε συνάλλαγμα:

το κόστος της αποπληρωμής θα ανέβαινε σε δυσθεώρητα επίπεδα, εξήγησε στο Bloomberg ο Χενρικ Γκάλμπεργκ, υπεύθυνος μάκροστρατηγικής στην Coex Partners στου Λονδίνο.

Exit mobile version