Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη για Τουρκία: «Ανυπόστατες οι Γκρίζες ζώνες» – «Ιδιαίτερο ενδιαφέρον Ελλάδας για Συρία»

Η ελληνική στάση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026. Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως το τουρκικό αφήγημα περί «γκρίζων ζωνών» στερείται νομικής βάσης, ενώ παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την πρόσφατη τραγωδία που κόστισε […]

Η ελληνική στάση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026. Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως το τουρκικό αφήγημα περί «γκρίζων ζωνών» στερείται νομικής βάσης, ενώ παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την πρόσφατη τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε επτά νέους ανθρώπους κατά την διάρκεια δηλώσεών του στην ΕΡΤ.

Ανυπόστατες οι αιτιάσεις περί γκρίζων ζωνών

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατες αναφορές στη Βουλή, ο Υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε κατηγορηματικός. Χαρακτήρισε το τουρκικό ιδεολόγημα περί γκρίζων ζωνών ως «απολύτως ανυπόστατο», τονίζοντας ότι δεν διαθέτει κανένα νομικό επιχείρημα.

«Το ιδεολόγημα της Τουρκίας περί γκρίζων ζωνών είναι απολύτως ανυπόστατο. Δεν έχει καμία απολύτως βάση και νομικό επιχείρημα. Δεν συζητούμε κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Καμία κυβέρνηση, κανένας Υπουργός δεν πρόκειται να αποστεί από τη βασική αυτή θέση. Η Ελλάδα μεγαλώνει το διεθνές της αποτύπωμα, θωρακίζεται από κάθε τυχόν επιβουλή και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι είναι σημαντικό από κοινού όλοι να εργαστούμε πάνω στην κατεύθυνση αυτή χωρίς εσωστρέφεια και με το βλέμμα στην ενίσχυση της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ξανά πως η χώρα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε επιβουλή, ενισχύοντας το διεθνές της αποτύπωμα.

Πρωτοβουλίες για Μέση Ανατολή και Συρία

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Έλληνας Υπουργός ανέδειξε την ανάγκη για απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή και τη διασφάλιση βιώσιμης ειρήνης. Σημείωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα παραμένει παραδοσιακός συνομιλητής του αραβικού κόσμου.

Όσον αφορά το ζήτημα της Συρίας, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες:

  • Την αυστηρή τήρηση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.
  • Την απόλυτη λογοδοσία για κάθε φαινόμενο βίας.
  • Τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες.

Επαναπατρισμός των θυμάτων της πρόσφατης τραγωδίας

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην απώλεια επτά νέων ανθρώπων, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανείπωτη τραγωδία». Ανακοίνωσε πως οι σοροί των θυμάτων θα επιστρέψουν αύριο στη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ένας τραυματίας θα μεταφερθεί με πτήση του ΕΚΑΒ για περαιτέρω νοσηλεία.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

EKTAKTO| Αύριο η υπογραφή ΗΠΑ-Ιράν: Δηλώσεις Τραμπ για την τύχη του πυρηνικού προγράμματος

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η τελική συμφωνία με το Ιράν είναι προγραμματισμένο να υπογραφεί αύριο, Κυριακή, εξέλιξη που θα επιφέρει την άμεση απελευθέρωση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ωρών, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της κίνησης για το παγκόσμιο εμπόριο. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, «Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να υπογραφεί αύριο, και αμέσως μετά την υπογραφή της, τα Στενά του Ορμούζ είναι ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

«Διστάζουν οι ΗΠΑ» – Το Ιράν διαψεύδει το Πακιστάν για την υπογραφή της συμφωνίας

Οι διπλωματικές διεργασίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή φαίνεται να βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, εν αναμονή της υπογραφής της πολυαναμενόμενης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία επί του τελικού κειμένου για ένα πλαίσιο ειρήνης. Σύμφωνα με τον Σαρίφ, το Πακιστάν προετοιμάζεται ήδη για την ηλεκτρονική υπογραφή της συμφωνίας εντός των επόμενων 24 ωρών, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για τεχνικές συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Διαψεύδει ο Τραμπ το Ιράν για το σχέδιο συμφωνίας – “ΑΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΒΑΛΤΕ ΜΥΑΛΟ ΓΡΗΓΟΡΑ”

Σε πλήρη τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται ξανά η Ουάσιγκτον και...

Το Ιράν επικαλείται πιθανή συμφωνία 14 σημείων κόλαφος για ΗΠΑ με αποζημιώσεις 300 δις

Κοντά σε μια ιστορική διπλωματική καμπή φαίνεται πως βρίσκονται...

Περισσότερες Εξελίξεις