Κατεχόμενα: Κυπριακά διαβατήρια σε εννέα μέλη της κυβέρνησης

Από Nemesis HD
2 Λεπτά Ανάγνωσης
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Έχουν Κυπριακά διαβατήρια - NEMESISHD.GR

Αναστάτωση προκάλεσε στα κατεχόμενα η αποκάλυψη του κυπριακού Τύπου, πριν από λίγες ημέρες, ότι εννέα μέλη της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ και ο πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, έχουν κυπριακά διαβατήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκοκυπριακή διοίκηση απορρίπτει τη νομιμότητα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εκπροσωπεί ολόκληρο το διαιρεμένο νησί στην ΕΕ. Αντιθέτως, μαζί με την Τουρκία, καλεί σε ίση αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και επιμένει στην πρόταση των δύο κυπριακών κρατών, παρότι αυτή έχει απορριφθεί πολλές φορές, καθώς αντιτίθεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα και δήλωσε ότι προτίθεται να αλλάξει το διαβατήριό του. «Εάν υπάρχει τρόπος να το επιστρέψω, θα το κάνω», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το εν λόγω έγγραφο.

Σημειώνεται ότι όσοι Τουρκοκύπριοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1974 δικαιούνται να λάβουν ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ίδιο ισχύει για τα παιδιά τους. Αξιοποιώντας αυτό το δικαίωμα, πολλοί Τουρκοκύπριοι που ζουν στα κατεχόμενα, παρά τη διχοτόμηση του νησιού και την ίδρυση του αυτοανακηρυχθέντος «κράτους», διατηρούν ακόμη ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να έχουν εγκαταλείψει τα δικαιώματα χρήσης τους.

- Advertisement -
Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR