“ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ” στα Κατεχόμενα για το ενδεχόμενο προσάρτησης από την Τουρκία

“ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ” στα Κατεχόμενα για το ενδεχόμενο προσάρτησης από την Τουρκία

Αντιδράσεις προκάλεσε στα κατεχόμενα ανάρτηση του Οζέρ Κανλί, προέδρου του διοικητικού συμβουλίου παράνομου τηλεοπτικού σταθμού στην οποία τοποθετήθηκε υπέρ της προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία.

Προς απάντηση του Κανλί ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, και ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, με δικές τους αναρτήσεις αντιτάχθηκαν σε αυτές τις απόψεις.

Στην δική του ανάρτηση ο Κουντρέτ Οζερσάι παρέπεμψε σε άρθρο που είχε συντάξει το 2016, προσθέτοντας ότι όπως και τώρα, έτσι και πριν από 5 χρόνια γινόταν τότε συζήτηση περί προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία. Τότε, είχε γράψει τις σκέψεις του και ο ίδιος βρίσκεται ακόμη στο «ίδιο σημείο», ανέφερε. Στο άρθρο εκείνο ο Οζερσάι έγραφε ότι «το να προσαρτηθούμε στην Τουρκία δεν είναι επιλογή για μας, δεν είναι λύση. Δεν το αποδεχόμαστε».

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε ανάρτηση του αναφέρθηκε σε μια συζήτησή που είχε με Τούρκο Βουλευτή την δεκαετία του ’90 που αργότερα – όπως γράφει – έγινε Υπουργός, ο οποίος του έλεγε πως η προσάρτηση είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και πίστευε ότι αυτό ήθελε η πλειοψηφία στην Κύπρο.

Ο κ. Ακιντζί συνεχίζει λέγοντας ότι «μάλλον η πληθυσμιακή πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια έχει ως στόχο την δημιουργία αυτής της πλειοψηφίας. Ίσως να μην έχουμε φτάσει ακόμη σε εκείνο το σημείο, αλλά είναι πραγματικότητα ότι βήμα βήμα προς τα εκεί μας σέρνουν. Γι’ αυτό το λόγο τη λέξη ‘προσάρτηση’ αρχίσαμε να την ακούμε πιο ανοικτά».

Ο Ακιντζί επεσήμανε πως οι Τουρκοκύπριοι ζούνε το δίλημμα “λύση ή προσάρτηση” και πως η ρητορική περί λύσης δύο κρατών πάνω στο ίδιο νησί είναι μόνο ένα καμουφλάζ ώστε το ψευδοκράτος να οδηγηθεί σε προσάρτηση από την Τουρκία όταν αυτό δεν συμβεί.

Ο Μουσταφά Ακιντζί καταλήγει τονίζοντας πως είναι άμεση η ανάγκη για ενεργοποίηση όχι μόνο της μιας πλευράς, αλλά και των δύο κοινοτήτων, προς μια ομοσπονδιακή λύση με ισότητα.

Share
Translate »