Οι τολμηρές κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, της οποίας τα αποθέματα υδρογονανθράκων υπόσχονται πλούσιες αποδόσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή για τις παγκόσμιες ενεργειακές διαδρομές και το εμπόριο, δήλωσε ο Cyril Widdershoven, αναλυτής ενέργειας και κινδύνου της Μέσης Ανατολής.
“Μια στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή, στην οποία εμπλέκεται η Τουρκία, θα απειλήσει πολλά σημαντικά περάσματα εμπορίου”, δήλωσε ο Widdershoven σε ανάλυση του Oilprice.com.
Η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε μετά την υπογραφή ΑΟΖ μεταξύ Άγκυρας και GNA στις 27 Νοεμβρίου, με σκοπό να αποκτήσει η Τουρκία ενισχυμένα δικαιώματα γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, “θέτοντας την Άγκυρα σε πλήρη πορεία σύγκρουσης με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα”, είπε ο Widdershoven.
Μια στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή θα απειλούσε πολλά σημαντικά σπεράσματα εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των Δαρδανελίων, του καναλιού του Σουέζ και της διαδρομής μεταξύ της Λιβύης και των νησιών της νότιας Ιταλίας, σύμφωνα με τον αναλυτή.
“Το περιφερειακό παιχνίδι εξουσίας της Άγκυρας δεν αφορά μόνο τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου του GCC και το εμπόριο ΕΕ-Ασίας”, είπε.