Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ρωσική Υποχώρηση: Απέσυραν τα στρατεύματα από το Φιδονήσι

Ρωσική Υποχώρηση: Απέσυραν τα στρατεύματα από το Φιδονήσι

0
Photo by Фотонак, CC BY-SA 4.0

Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν σήμερα από το Φιδονήσι λίγες μέρες μετά από επίθεση των Ουκρανών με ρουκέτες στο νησί.

Το 100 στρεμμάτων νησί βρίσκεται περίπου 130 χλμ από τις ακτές της ηπειρωτικής Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και είναι στρατηγικής σημασίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το Φιδονήσι εδώ και αρκετό καιρό αλλά τις προηγούμενες ημέρες ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες εναντίον των στρατευμάτων του νησιού καταστρέφοντας εγκαταστάσεις του ρωσικού στρατού και συστήματα αεράμυνας.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρίι Γιερμάκ, με ανάρτησή του στο twitter σήμερα το πρωί ανακοίνωσε την αποχώρηση των Ρώσων από το νησί.

«ΜΠΑΜ! Δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στο Φιδονήσι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έκαναν σπουδαία δουλειά», έγραψε ο Γιερμάκ.

Ρωσική Υποχώρηση: Απέσυραν τα στρατεύματα από το Φιδονήσι - NEMESIS HD
U.S. Army photo by Staff Sgt. Adriana M. Diaz-Brown, 10th Press Camp Headquarters

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της αποσύρθηκαν από το στρατηγικής σημασίας φυλάκιο, αλλά χαρακτήρισε την υποχώρηση ως «κίνηση καλής θέλησης» και απόδειξη ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στην εξαγωγή ζωτικής σημασίας σιτηρών από την Ουκρανία εν μέσω κλιμάκωσης της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Ως κίνηση καλής θέλησης, ο ρωσικός στρατός ολοκλήρωσε τα καθήκοντά του στο νησί και απέσυρε τη φρουρά που ήταν εγκατεστημένη εκεί», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.

«Έχει αποδειχθεί στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις προσπάθειες του ΟΗΕ να οργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.

Η απόφασή μας δεν θα επιτρέψει στο Κίεβο να κάνει εικασίες για την επικείμενη επισιτιστική κρίση όσον αφορά την αδυναμία τους να εξάγουν σιτηρά λόγω του ελέγχου της Ρωσίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας» συμπλήρωσε ο Konashenkov.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Διαβάστε ακόμα: Τα 40 Ελληνικά F-35 και η δυνατότητα στρατηγικής κρούσης (nemesishd.gr)

Exit mobile version