Ρωσία: Οι ΗΠΑ διέθεταν κονδύλια για πυραύλους πριν φύγουν από την INF
Κονδύλια για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ ένα χρόνο πριν η χώρα εγκαταλείψει τη Συνθήκη INF, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.
«Οκτώ μήνες, σχεδόν ένα χρόνο πριν από την απόφαση απόσυρση τους από τη Συνθήκη INF, ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ περιλάμβανε κονδύλια για την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων. Τα κονδύλια εγκρίθηκαν, διατέθηκαν και είχαν στόχο την έναρξη της ανάπτυξης τέτοιων πυραύλων» δήλωσε ο ρώσος υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.
Επεσήμανε, δε, ότι η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη συνθήκη INF.
«Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ τον διάλογο (σ.σ. με την Ουάσιγκτον), τον προσφέραμε από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο, δείξαμε ότι είμαστε ανοιχτοί. Δείξαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον πύραυλο που προκάλεσε αμφιβολία. Οι Αμερικανοί δεν ήρθαν σε μας» σημείωσε.
Σχετικά με τη Συνθήκη
Η Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Σοβιετικό ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Βάσει της συνθήκης, απαγορεύτηκε η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάλειψη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
Όταν τέθηκε σε εφαρμογή το 1991, μια ολόκληρη κατηγορία συμβατικών και πυρηνικών πυραυλικών συστημάτων καταστράφηκε, ενισχύοντας την ασφάλεια στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Παρέμεινε σε ισχύ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η θέση των Η.Π.Α.
Τον Οκτώβριο του 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συνθήκη INF, επικαλούμενος τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας. Επίσης, πρότεινε οι ΗΠΑ να επαναδιαπραγματευτούν τη συνθήκη, προκειμένου να περιληφθεί σε αυτή και η Κίνα.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι ανέπτυξε τον πύραυλο 9M729, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, βεληκεκές μεγαλύτερο των 500 χλμ. και συνεπώς παραβιάζει τη συνθήκη.
Έδωσαν στη Ρωσία προθεσμία 50 ημέρων για να διαλύσει τους πυραύλους που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, παραβιάζουν τη συνθήκη που απαγορεύει τους πυραύλους βεληνεκούς από 500 έως 5.000 χλμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που χρονολογούνται από την εποχή διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, το 2014, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη κάνοντας χρήση απαγορευμένων τακτικών πυρηνικών όπλων, σχεδιασμένων για να εκφοβίσουν την Ευρώπη και τα πρώην σοβιετικά κράτη που έχουν ευθυγραμμιστεί με τη Δύση.
Ο Ομπάμα ενημέρωσε προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με επιστολή τότε, στην οποία του εξέφραζε την άποψη ότι οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη, αλλά ότι σε κάθε περίπτωση επιθυμία των ΗΠΑ ήταν να διασφαλιστεί η συμφωνία και να επιλυθεί το ζήτημα μέσω του διαλόγου.
Η θέση της Ρωσίας
Η Ρωσία, η οποία διαβεβαιώσε εξ’ αρχής πως επιθυμεί τη διαφάνεια αφού παρουσίασε στον Τύπο τον πύραυλο 9M729, αρνείται αυτές τις κατηγορίες. Κατηγορεί με τη σειρά της την Ουάσιγκτον ότι παραβιάζει τη συνθήκη κυρίως μέσω του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνάς της που εγκατέστησε στη Ρουμανία.
«Δεν παραβιάζουμε τη συνθήκη. Προτείναμε επανειλημμένα στους Αμερικανούς να αποδείξουν τις κατηγορίες τους», είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν «την οικονομική εξάντληση» της Ρωσίας «μέσω μιας νέας κούρσας των εξοπλισμών».
Η σχέση της Κίνας με τη Συνθήκη INF
Η Κίνα δεν υποχρεούται να περιληφθεί στη Συνθήκη και αυτό ανησυχεί την κυβέρνηση Τραμπ ίσως περισσότερο απ’ ό,τι την ανησυχεί η θέση της Ρωσίας. Ειδικοί αναλυτές στις ΗΠΑ επιμένουν ότι η συνθήκη INF, εφόσον δεν περιλαμβάνει την Κίνα, επιτρέπει στο Πεκίνο να αναπτύξει ένα συμβατικό πυραυλικό πλεονέκτημα και περιορίζει την ικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν αυτήν την απειλή.
Δείτε το βίντεο: