Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία εξεπλάγη από την απουσία αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην πρόταση του Πούτιν για στρατηγική σταθερότητα και αλληλοκατανόηση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Η κατάσταση στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας είναι επίσης εξαιρετικά ανησυχητική. Η μονομερής αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ολόκληρο το σύστημα ελέγχου των πυρηνικών πυραύλων.
Από την άποψη αυτή, μας εξέπληξε η έλλειψη σαφούς απάντησης από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην πρόταση του Προέδρου Πούτιν να αποτραπεί η άφιξη αυτής της κατηγορίας πυραύλων, πυρηνικών ή μη, στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος τόνισε στην ομιλία του ότι είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε μέτρα πρόληψης, κάτι που η Δύση αγνοεί επιμελώς», δήλωσε ο Λαβρόφ στη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ο Πούτιν είχε επίσης προτείνει στις δυτικές χώρες να συμφωνήσουν σε μεθόδους ελέγχου των πυρηνικών, αλλά η Δύση προτίμησε να μην απαντήσει στην πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη, με δική της βούληση, να μην αναπτύξει πυραύλους 9M729 στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αμοιβαία βήματα από το ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ δήλωσε πρόσφατα ότι, αν και δεν αποδέχεται την πρόταση, «παραμένει ανοιχτό σε ουσιαστικές συζητήσεις για τον έλεγχο των όπλων και διάλογο για αμοιβαία διαφάνεια και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
