Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

” Όποτε θέλετε σας πετάμε εκτός ΝΑΤΟ – F35″

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

“Οποτε θέλετε σας πετάμε εκτός ΝΑΤΟ – F35”

 

Στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης της Ahval με τον Εκπρόσωπο του Πενταγώνου Eric Pahon, θα αναλύσουμε σε βάθος την επιστολή της περασμένης εβδομάδας από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας στον Τούρκο Υπουργού Άμυνας Hulusi Akar. Ο Pahon συζητά μερικές από τις πιθανές επιπτώσεις της απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 αν δεν ανταποκριθεί στο αίτημα της επιστολής να αποσυρθεί η συμφωνία για τα ρωσικά συστήματα S-400 έως τις 31 Ιουλίου, πριν ασχοληθούν με τα άλλα ζητήματα που εντείνουν την ένταση με την Τουρκία.
 
Το περιεχόμενο της επιστολής αναφέρθηκε στις 6 Ιουνίου και την κυκλοφόρησε η Ahval την επόμενη μέρα. Μετά από μια εβδομάδα σιωπής σχετικά με το ζήτημα, ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Κάλιν βγήκε την Πέμπτη για να καταδικάσει αξιωματούχους των ΗΠΑ για “προσπάθεια να ασκήσει πίεση” στην Τουρκία με διαρροή της επιστολής.  
Έχετε κάποια απάντηση για το Kalin;
Δεν ήταν η πρόθεσή μας αυτή να επιστρέψει στον Τύπο. Διατηρούμε συνήθως την εμπιστευτική μας διπλωματική αλληλογραφία. Μόλις όμως δημοσιεύθηκε η πρώτη ιστορία, απαντήσαμε γρήγορα για να δώσουμε το σωστό υπόβαθρο για να αποτρέψουμε το μήνυμα μας να αποσυρθεί από το πλαίσιο. Οι στρατιωτικές μας σχέσεις με τους Τούρκους ομολόγους μας είναι σημαντικές και εργαζόμαστε σκληρά για να διατηρήσουμε αυτές τις σχέσεις, ακόμα και όταν επεξεργαζόμαστε δύσκολες υποθέσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα με την κατάσταση S-400.
 
Η επιστολή αυτή έδωσε τελική προθεσμία για την απέλαση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35. Πιστεύετε ότι ο τουρκικός στρατός θα ενοχλήθει με το γεγονός  ότι λείπει η τελευταίας λέξη  τεχνολογίας που έρχεται με τα F-35s, ενώ μερικοί περιφερειακοί γείτονες όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα ή η Πολωνία θα το αποκτήσουν;
 
Λοιπόν, όπως αναφέρατε, η Πολωνία μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει 32 από τα αεριωθούμενα αεροσκάφη F35-A. Είναι μια φανταστική πλατφόρμα και περισσότεροι από τους συμμάχους μας βλέπουν καθαρά την αξία σε αυτή την πλατφόρμα. Οι Τούρκοι ομολογοι μας, προφανώς, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για αυτό το ζήτημα με τους  S-400. Έχουμε παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της ιστορίας στον Τύπο, φυσικά. Η Τουρκία πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στο πρόγραμμα F-35, η Τουρκία κατασκευάζει μερικά από τα μέρη, έχουν βαθιούς δεσμούς με αυτό το πρόγραμμα. Πρέπει να το θυμάστε αυτό.
Έτσι, ναι, είναι σίγουρα κάτι οδυνηρό που θα πρέπει να εξετάσουν, ότι οι γείτονες και οι σύμμαχοί τους και κάποιες φορές οι αντίπαλοι θα έχουν αυτήν την προηγμένη τεχνολογία, αλλά δεν ( οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις) δεν  θα την εχουν . Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν στο δρόμο που η Τουρκία επιλέγει να προχωρήσει.
Αυτός είναι άλλος ενας λόγος για να δούμε γιατί η συμφωνία S-400 δεν είναι μια καλή μακροπρόθεσμη στρατηγική. Πρέπει να αναρωτηθείτε εάν εξετάζουν ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και οι συνέπειες. Θέλουμε να είμαστε μακροπρόθεσμα εταίροι της Τουρκίας.
Η Ρωσία, αν κοιτάξετε την ιστορία των εταιρικών σχέσεών τους την τελευταία δεκαετία στην περιοχή, είναι αυτό που θα έλεγα ως  προσωρινή στην καλύτερη περίπτωση. Θέλω να πω, κοιτάξτε τι κάνουν στη Συρία. Οι συμμαχίες τους μεταβάλλονται ανάλογα με το τι τους ταιριάζει προς το παρόν. Ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν το βάρβαρο καθεστώς του Assad και διεκδικούν αλληλεγγύη με άλλους ,αλλά όταν οι “φίλοι” έρχονται κάτω από φωτιά, πού είναι η Ρωσία; Από την άλλη πλευρά, εξετάστε τη διάρκεια των συνεργασιών μας στη Μέση Ανατολή. Κοιτάξτε το βάθος. Κοιτάξτε την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μας με την Τουρκία. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να απειλεί αδιακρίτως συριακούς πολίτες, προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή, την οποία αφέθηκε τότε η Τουρκία να αντιμετωπίσει. Δεν είναι ένας μεγάλος συνεργάτης εκεί. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τα θεμιτά ζητήματα ασφαλείας τους. Τι κάνει η Ρωσία; Προκαλούν αυτά τα προβλήματα και στη συνέχεια αξιοποιούν την ανθρώπινη ταλαιπωρία για την οποία ευθύνονται.
 
Έχουν υπάρξει πρόσφατες αναφορές ότι το S-400 θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη νότια ή νοτιοδυτική πλευρά της Τουρκίας. Θα ήταν μια πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες;
Εφόσον συνεχίζουμε να δουλεύουμε ως σύμμαχοι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε ως εταίροι, δεν θα είναι αναγκαστικά μια πρόκληση. Δεν θέλουμε να βλέπουμε τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας να αναπτύσσονται κοντά στο σημείο όπου δραστηριοποιούμαστε. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχει ήδη έντονη ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια μεγαλύτερη πρόκληση εδώ για να ξεπεράσουμε αυτό το θέμα συστέγασης του F-35.
 
Η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην F-35 και ο κ. Erdoğan συνεχίζει να μιλάει γι ‘αυτό. Τι θα συμβεί με αυτά τα χρήματα; Είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων;
Αυτή είναι μια συζήτηση που οι ηγέτες μας θα έχουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Προς το παρόν, παίρνουμε τα απαραίτητα αργά, μετρημένα βήματα για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και για την προστασία της μακροπρόθεσμης  ασφάλειας του F-35, αλλά τα θέματα που αναφέρατε δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. όσο γνωρίζω. Κοιτάξτε, όπως είπα, δεν έχουμε παραιτηθεί ακόμη από την επεξεργασία μιας λύσης που λειτουργεί και για τις δύο χώρες.
 
Το χρονικό πλαίσιο είναι σύντομα …
Δώσαμε την προθεσμία στις 31 Ιουλίου, αλλά εάν η Τουρκία εφαρμόσει το S-400 νωρίτερα, τότε θα επιταχύνουμε τη διαδικασία απομάκρυνσης. Είναι πραγματικά η κλήση της Τουρκίας.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα. Είναι μια κίνηση για την αντικατάσταση της Τουρκίας;
Δεν θέλω να πάρω τόσο πολύ μπροστά. Φιλοξενήσαμε τον Υπουργό Άμυνας την περασμένη Παρασκευή. Συζητήσαμε κάποια επέκταση της παρουσίας στρατευμάτων στην Ελλάδα, κάποια διεύρυνση της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο – δεν είμαι σίγουρος αν πρόκειται για την Τουρκία. Προσπαθούμε πάντα να εμβαθύνουμε τις εταιρικές σχέσεις στην περιοχή, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ρωσική παρουσία εκεί.

Πηγή: https://ahvalnews.com/turkey-usa/turkish-army-frustrated-over-losing-out-f-35-programme-pentagon 

Translated By BalkanStrategy© 

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα