Σκέψεις για απομάκρυνση των πυρηνικών απο Τουρκία – Έχουν ήδη αντικατασταθεί κάποια με ψεύτικα.

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Οι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που αποθηκεύονται σε αεροπορική βάση της Τουρκίας θα είναι το κυριο ζήτημα όταν οι επικεφαλής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συγκεντρώθουν την επόμενη εβδομάδα για την σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο, δήλωσε ο Economist την Πέμπτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν για δεκαετίες κρατήσει περίπου 150 πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ είναι πολύ κακές πριν τη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου, καθώς η στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα εναντίον των Κουρδων μαχητών στη βόρεια Συρία επικρίθηκε έντονα από τους “συμμάχους” της Άγκυρας στη Δύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν την απομάκρυνση των βόμβων στην Τουρκία στο παρελθόν κατά τη διάρκεια ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1960 και μιας διπλωματικής κρίσης το 1975.

Τα πυρηνικά όπλα επέστησαν την προσοχή για άλλη μια φορά το 2016, όταν η Άγκυρα έκοψε την είσοδο της αεροπορικής βάσης του İncirlik που φιλοξένησε σύμφωνα με αναφορές, αεροσκάφη f-16 που απειλούσαν την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.

“Αυτό προκάλεσε συναγερμό στην Ουάσινγκτον για την ασφάλεια των όπλων της και τον κίνδυνο να καταστούν ομήροι στη σχέση με την Τουρκία”, δήλωσε ο The Economist.

Ανώτεροι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τη βάση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάστηκε να αφαιρεθούν οι βόμβες, αλλά τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτηκαν να τις αντικαταστήσουν με ψεύτικες , σύμφωνα με το περιοδικό.

Αλλά η αδέξια απομάκρυνση των πυρηνικών απο την Τουρκία μπορεί να επιδεινώσει τη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο συμμάχων και ακόμη να προκαλέσει Προέδρο Τάγιϊπ Ερντογάν να ξεκινήσει ένα εγχώριο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, κάτι το οποίο υπαινίχθηκε τον Σεπτέμβριο.

-NemesisHD

Πρόσφατα

Ρωσικό ΥΠΑΜ: “200+ απώλειες για την Ουκρανία στην Μαρίινκα” – Τι αναφέρει για την τακτική κατάσταση

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δημοσίευσαν σήμερα νέα ενημέρωση σχετικά...

Ρωσική άσκηση-μήνυμα στις ΗΠΑ – Ο Ρωσικός στόλος δίπλα στην Αλάσκα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι δυνάμεις...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

M2A2 Bradley ODS: Ένα όχημα κατάλληλο για τον Ελληνικό στρατό

Σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, για τη δύναμη των...

SAAB Gripen: Ο φύλακας της Σκανδιναβίας

Στο σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη», θα...