Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Η ΠΡΩΤΗ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΔΡΑΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1948 το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθερία» έγραφε με έντονα, κεφαλαία γράμματα, «ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΝ ΩΔΗΓΗΘΗ ΒΙΑΙΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑΝ».

Ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία σε πτήση επιβατικού δρομολογίου στον κόσμο. Δράστες ήταν έξι μαθητές του Γυμνασίου από τη Θεσσαλονίκη, όλοι τους παιδιά αστικών οικογενειών και πρώην μέλη της Ε.Π.Ο.Ν.

Σκοπός τους ήταν να καταφέρουν να περάσουν μέσα από τη Γιουγκοσλαβία στο μέτωπο του Γράμμου και να ενωθούν με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος. Εκείνη την εποχή μαινόταν ακόμη ο ελληνικός εμφύλιος και η αριστερά διωκόταν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ οι δρόμοι για το βουνό ήταν αποκομμένοι….

Με τη δικαιολογία ότι θα δώσουν εξετάσεις για το Πολυτεχνείο, οι Αλέξανδρος και Δημήτριος Κουφουδάκης (ετών 21 και 23 αντίστοιχα), Αχιλλέας Κελτεμλίδης (ετών 19), Αντώνης Βογιάζος (ετών 18), Γιώργος Κέλας (ετών 17) και Σπύρος Χελμιάδης (ετών 18), κατέβηκαν αρχικά στην Αθήνα όπου θα έθεταν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.

Στις 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:15, οι έξι νέοι επιβιβάστηκαν από το αεροδρόμιο του Ελληνικού σε ένα αεροπλάνο της TAE (“Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις” – πρόδρομος της Ολυμπαικής), με δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της πτήσης κι ενώ το αεροπλάνο βρίσκονταν πάνω από τη Σκύρο, τέσσερις από τους νεαρούς μπήκαν στο πιλοτήριο οπλισμένοι με σουγιάδες και ένα μπουκάλι γκαζόζας και ζήτησαν από τον πιλότο να αλλάξει προορισμό και να προσγειώσει το αεροπλάνο στο Βελιγράδι. Ακολούθησε συμπλοκή με το συγκυβερνήτη, ενώ μέσα σε εκείνο το διάστημα ο ασυρματιστής πρόλαβε να αναφέρει το συμβάν.

Η εντολή που έλαβε ήταμ να «επιστρέψει το αεροπλάνο πάση θυσία αμέσως εις Θεσσαλονίκην». Ταυτόχρονα, απογειώθηκαν πολεμικά αεροσκάφη τύπου SPITFIRE για να αποτρέψουν την αεροπειρατεία, αλλά ήταν ήδη αργά…

Το επόμενο μήνυμα που εξέπεμψε ο ασύρματος ήταν «Είμεθα προσγειωμένοι Όβτσε Πόλε 60 χλμ. Νοτιοανατολικά  Σκοπίων».

Η επιστροφή του αεροσκάφους σε ελληνικό έδαφος σηματοδότησε μια σειρά από ανακρίσεις, από τον ίδιο τον υπουργό Αεροπορίας. Ευθύνες επιρρίφθηκαν και στους πιλότους γιατί δεν κατάφεραν να παραπλανήσουν τους αεροπειρατές και να προσγειώσουν το σκάφος σε ελληνικό έδαφος. Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και προφυλακίστηκαν.

Οι έξι αεροπειρατές που κατάφεραν να φτάσουν με τρένο στα Σκόπια, δικάσθηκαν ερήμην και κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάσθηκαν σε θάνατο.

Αποτέλεσμα της πρώτης αεροπειρατείας στον κόσμο ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων στα αεροδρόμια και η λειτουργία τους στο εξής σε αυστηρότερο πλαίσιο.

Οι νεαροί αεροπειρατές εν τέλει δεν εκτελέστηκαν και ο ένας μάλιστα έγινε μετέπειτα αρκετά γνωστός. Ο Αντώνης Βογιάζος ήταν σκηνοθέτης και δημιούργησε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία της εθνικής αντίστασης, ενώ έγινε γνωστός και ως μεταφραστής του έργου του Λένιν στα ελληνικά.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα